Unga slarvar med tandhygienen

HÄLSA

Hur fräsch i munnen är du?

På riktigt?

I dag, lördag, firas Internationella munhälsodagen med fokus på ungas munhälsa. Attitydstudie visar att unga tror att dåliga vanor kan kompenseras med tandblekning och produkter.

Foto: colourbox
Unga slarvar med tänderna.

Unga vill ha vitgnistrande tänder och dofta som en arktisk isvind ur munnen. En fräsch mun ses som viktigt. Men kopplingen skippade tandläkarbesök och dålig munhälsa är suddig för unga, visar en attitydstudie från Privattandläkarna. Många under 30 slarvar med tandhygienen, dåliga vanor kan alltid kompenseras med olika produkter.

Utseendefixeringen är också stor, visar studien. När man hör "tandvård" tänker man spontant på kosmetisk tandvård. Det finns alltid en lösning om problem skulle dyka upp; blekning, tandställning – i sämsta fall porslinständer.

Går inte till tandläkare i tid

Nästan var fjärde 20-plussare går heller inte till tandläkaren regelbundet. Vilket de kanske borde för att hålla benkoll på sina hål. Unga vuxna i åldern 20-29 år har nämligen sex gånger fler småhål i tänderna än de äldre åldersgrupperna. Snittet är tre emaljskador jämfört med en halv hos de äldre. Det avslöjar en annan, helt ny undersökning från Malmö högskola. En av förklaringarna är troligen att tandvårdspolitiken ändrats och man i dag väntar in i det sista med att laga småhål, säger Nina Lundegren, doktorand vid avdelningen för oral diagnostik och en av forskarna bakom kartläggningen.

– Godis- och läskvanorna är förmodligen också en bidragande faktor, men vi har inte hunnit analysera resultaten ännu.

I dag, lördag, firar flera tandmottagningar runt om i landet Munhälsodagen med rabatterade priser, gratis flourlackning och utdelning av tandborstar. Läs mer på www.munhalsodagen.se.

FAKTA

Vill du ha god tandhälsa och en fräsch mun, tänk på det här:

Håll koll på tänder och tandkött.

Borsta tänderna morgon och kväll med fluortandkräm.

Rengör mellan tänderna.

Törstig? Vatten är bäst.

Godis och läsk till helg och fest!

Besök tandvården regelbundet.

Källa: Sveriges tandläkarförbund