Dålig självkänsla gör dig överviktig

HÄLSA

Barn som tampas med låg självkänsla löper större risk att bli feta som vuxna, har forskarna upptäckt.

Foto: colourbox

En uppföljning av 6 500 britter som deltog i "1970 British birth cohort study" visar att de som hade dålig självkänsla som 10-åringar är tjockare som vuxna.

Kopplingen är extra stark för flickor, rapporterar forskare från King's College London.

Barnen mättes och vägdes vid 10 års ålder av en sjuksköterska och rapporterade sedan själva in som 30-åringar. Deras emotionella tillstånd noterades också, skriver BBC News. De barn som hade låg självkänsla, de som kände att de inte hade så stor kontroll över sina liv och oroade sig mycket hade lättare att lägga på sig vikt de följande 20 åren.

Känslomässiga problem en riskfaktor

Professor David Collier som ledde studien säger: "Övervikt har länge setts som en medicinsk störning i ämnesomsättningen - våra resultat visar att känslomässiga problem är en riskfaktor."

Överviktsläkaren Ian Campbell jobbar på organisationen Weight concern bekräftar att många överviktiga som söker hjälp hos honom har underliggande problem med självkänslan och svarar inte på behandling, skriver BBC News.

– Budskapet är att tidiga insatser, redan i barndomen, kan vara nyckeln i kampen mot fetma hos vuxna, säger han. Det kräver mycket mer än vården ensam kan leverera, det behövs större uppmärksamhet från föräldrar, lärare, alla som är involverade i barnens välbefinnande.