"Hjälp, jag är förstoppad sedan fyra månader"

Dr. Stefan Branth svarar på läsarfrågor

HÄLSA

Fråga :

Jag har en reumatisk sjukdom, Sjögrens syndrom, och har varit förstoppad i fyra månader. Avföringen kommer ut bara med hjälp av 30 ml Laktulos per dag. Jag har försökt med mycket fibrer och Visiblin, men då blir magen bara hård och stor som en boll.

Stefan Branth är specialist i invärtesmedicin och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Svar :

Med förstoppning menas vanligen tarmtömningar mer sällan än två gånger per vecka.

Problemet ökar med åldern. Felaktig kost med för lite fibrer (mindre än c:a 30 gram/dag) och för mycket stillasittande är de vanligaste orsakerna. En annan är att man dricker för lite, mindre än 1,5 liter vatten.

Med tanke på din grundsjukdom, den reumatiska sjukdomen Sjögrens syndrom, kan det vara svårt att dricka tillräckligt och att upprätthålla ett bra intag av fibrer. Dina negativa reaktioner av ökat fiberintag och Visiblin tyder på att du dricker för lite. Röra sig mer kan också göra stor nytta. Vissa värkmediciner som används vid Sjögrens syndrom orsakar ofta förstoppning, det kan vara lämpligt att se över medicineringen.

Mag- och tarmproblem och smärtor i övre delen av magen är mycket vanligt vid Sjögrens syndrom, men inte förstoppning.

Vid den sekundära formen av Sjögrens syndrom, det vill säga då sjukdomen är förknippad med en annan reumatisk sjukdom kan dock förstoppning utgöra problem, exempelvis vid sklerodermi. Ibland kan dessa sjukdomar vara svåra att skilja på. Även vid andra sjukdomar kan förstås förstoppning vara ett symtom. Har du svåra problem med förstoppning trots att du använder dig av råd och åtgärder kanske det därför kan vara idé att titta lite närmare på om du även kan vara drabbad av någon annan sjukdom.

Det kan också vara värt att prova några bra traditionella och tyvärr ofta glömda råd vid förstoppning – som katrinplommon, kli och/eller linfrön. Dessutom ska man komma ihåg att det ofta tar tid att behandla en förstoppning som pågått en längre tid. Vid långvarig användning av laxativa finns även risken att förstoppning blir långvarig.

Stefan Branth

Mejla dina frågor till mig, [email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM