Testa Camerons eko-metod

HÄLSA

Cameron Diaz är inte bara en av Hollywoods mest framgångsrika skådespelerskor — hon är även en miljömedveten kändis. Självklart detoxar hon ekologiskt!

Foto: AP

Under de senaste åren har Cameron Diaz visat sitt gröna engagemang som programledare för MTV:s eko-reseprogram ”Trippin”, där hon tar kända personer till olika naturreservat.

Hon har även hjälpt till att skriva miljöboken ”The green book” och engagerat sig i Al Gores kamp för en grönare livsstil.

Med några enkla förändringar i vardagen kan du också eko-detoxa som Cameron Diaz – och bli både sundare och snyggare på köpet.

Välj ekologiska råvaror

När Cameron Diaz började intressera sig för miljöfrågor tog hon också ett aktivt val att börja äta ekologisk mat.

— Jag älskar lanthandlar och marknader med närodlat, jag har verkligen tur som bor i ett område där jag kan besöka marknaden varje dag. Där köper jag de fräschaste och mest hälsosamma säsongsodlade frukterna och grönsakerna. Ibland är de till och med handplockade samma dag, skriver hon på vännen Gwyneth Paltrows hemsida.

Genom att välja ekologiska råvaror som inte utsätts för kemiska bekämpningsmedel utsätts inte heller kroppen för belastande gifter. Studier visar att ekologiskt odlade frukter och grönsaker innehåller mer C-vitamin, antioxidanter och mineraler som kalcium, magnesium, järn och krom än storskaligt odlade livsmedel. Även ekologiskt kött har en positiv effekt på hälsan eftersom användningen av antibiotika och hormoner i djurhållningen kan påverka hälsan negativt.

Sex sätt att eko-detoxa din vardag

Det är inte bara i kosten som Cameron Diaz väljer grönt. Även till vardags försöker hon tänka på naturen.

Leta information på nätet

– För enkla och kreativa tips om hur du kan göra ditt liv mer ekovänligt: kolla in sajten shiftyourhabit.com, tipsar Cameron Diaz på Gwyneth Paltrows livsstilssajt Goop.

Var trendig i ekoskor

När stjärnan får stajla sig själv blir det även ekologiskt mode.

– Jag gillar det ekologiska märket Olsen Haus som gör vegantillverkade skor av naturligt linne. De är sexiga till ett par smala jeans. Jag gillar att ha dem på mig när jag går på stan och vill ha ett par högklackade skor som jag ändå kan gå snabbt i, tipsar hon.

Fynda secondhand

– På loppmarknader, i second hand-butiker och garageutförsäljningar brukar jag hitta väldigt fina välgjorda kläder och möbler som man enkelt kan rusta upp eller förvandla till något helt annat. Jag älskar att jaga efter riktiga skatter och hitta föremål som har en egen historia, tipsar skådespelerskan.

Kör miljösmart

– Jag kör en hybridbil eftersom jag plötsligt insåg att jag har varit riktigt självisk. Jag vill leva på en vacker och ren planet och kände att jag var tvungen att göra något för att själv bidra. Det är en jättebra bil och den skyddar mig dessutom från att få en massa böter. Även om min Prius går fort är den ingen Porsche, så den håller mig borta från trubbel, säger Cameron Diaz till Huffington Post.

Gör en förändring

– Om alla bara gjorde en enda miljövänlig förändring i sina liv så skulle vi komma ett stort steg närmare en lösning på problemet. Det går att förändra världen, säger Cameron Diaz till Vogue.

Återvinn!

– Jag återvinner allt och jag åter­använder allt jag kan. Hela mitt hus är som ett litet paket av återanvända saker, säger Cameron Diaz till Huffington Post.

FAKTA

Så äter Cameron Diaz

Frukost: Skådespelerskan väljer gärna en stor frukost bestående av ris med citronkyckling eller biff.

– Jag började äta den här frukosten när jag surfade, eftersom jag då kunde gå ut och surfa i timmar utan att bli hungrig, berättar hon för Self Magazine.

Lunch: En blandsallad med bönor och avokado och magert protein som kalkon eller kyckling håller henne mätt fram till middag.

Mellanmål: Frukt och en handfull nötter är hälsosamma snacksval på eftermiddagen.

Middag: Omelett gjord på äggvitor med kryddor, lök, tomat, champinjoner och babyspenatblad.

Släng aldrig!

När Cameron Diaz går på restaurang brukar hon äta upp halva portionen och be att få ta med sig resten i en doggybag. Då har hon middag till nästa dag också.

– Jag är drottningen av rester, skämtar hon.

Vi väljer också naturligt

Gwyneth Paltrows Clean-detox

Skådespelerskan berättar på sin hemsida att hon testat detoxen Clean, specialdesignad av kardiologen Alejandro Junger för att rensa kroppen från gifter och ge ökad energi.

– När jag skriver detta har jag just avslutat en tre veckor lång detox och jag kan säga att den har gett en fantastisk effekt. Jag känner mig ren, glad och mycket lättare – och dessutom har jag gått ner några extrakilon som jag la på mig under semestern, skriver Gwyneth Paltrow på sin hemsida.

Under detoxperioden, som varar i 21 dagar, äter man två flytande måltidsshaker per dag samt en vanlig måltid till lunch. Viktigast är att undvika all processad mat som mjölkprodukter, vitt mjöl, pasta, socker, bröd och rött kött. För att eliminera skadliga bakterier bör man också konsumera gott om utrensande örter och kryddor som vitlök, oregano, cayennepeppar och citron.

Enligt programmet ska man också öka intaget av D-vitamin. Eftersom D-vitamin bildas naturligt i kroppen när den utsätts för solljus, rekommenderar Alejandro Junger att man vistas minst 15 minuter i solen varje dag samt avsätter tid för meditation.

– Även om du har ont om tid är fem minuter om dagen tillräckligt, säger han.

Lev som Gwyneth en dag

07.00 Drick ett glas rumstempererat vatten med en halv pressad citron.

08.00 Drick örtte.

10.00 Drick en måltidsshake.

11.30 Drick kokosnötvatten.

12.00 Gå ut i solen en kvart.

12.30 Gör en detoxfrämjande behandling som att torrborsta dig själv, bada bastu eller få massage.

13.30 Gör en lunch på laxfilé med ångade grönsaker och sallad med morötter och ingefärsdressing.

15.00 Meditera tio minuter.

16.00 Ät en handfull mixade pumpakärnor och solrosfrön.

18.00 Drick en måltidsshake.

Läs mer om Clean-detoxen på www.cleanprogram.com

Vegantrenden

Drömfabrikens största gillar att säga att de äter rent. Något som i Hollywood är lika med en strikt vegankost. Både Victoria Beckham, Nicole Richie och Jessica Alba har blivit veganer under det senaste året och har synts med den populära vegandietboken ”Skinny bitch” i handen.

Enligt dieten, eller kanske rättare sagt livsstilen, bör man helt utesluta animaliska produkter som kött, fisk, fågel och ägg samt mjölkprodukter, socker, kaffe och alkohol.

Budskapet är enkelt, skriver grundaren Rory Freedman i boken. Om du vill bli smal, snygg, frisk, fräsch och dessutom hjälpa till att rädda världen, kan du inte stoppa in vilken skit som helst i munnen! Till frukost rekommenderas enbart frukt. Där­efter består måltiderna av grönsaker, frukt, nötter, baljväxter och vegetariska alternativ som tofu och vegoburgare.

Så gör du gröna val

Välj råvaror med minimal förpackning.

Köp så närproducerad mat som möjligt.

Ät säsongsanpassade frukter och grönsaker.

Köp livsmedel från bönder som inte använder kemiska bekämpningsmedel.

Ät mindre kött — och när du äter kött, välj ekologiskt.