Terapeuten: Vi vill hjälpa Engla Louise dygnet runt

Menar att hon inte får den vård hon behöver

HÄLSA

Engla Louise får inte det hon behöver i psykiatrin.

Det menar hennes psykoterapeut.

– Hon behöver få individua­liserad vård, säger Madeleine Gauffin, leg psykolog.

Foto: Scanpix
Psykoterapeuten Madeleine Gauffin vill skräddarsy en behandling.

Hon har varit Engla Louises psykoterapeut i tre år och har fått hennes tillstånd att uttala sig i Aftonbladet.

– Hon har prövat all typ av ­anorexivård som finns i Sverige och den är uteslutande baserad på KBT, kognitiv beteendeterapi. Ingen av de här behandlingarna har hjälpt henne. Vi anser att hon behöver en annan typ av vård än man kan erbjuda henne, säger Madeleine Gauffin.

Har lämnat in ett anbud

Hon och sjukgymnasten Carina Pettersson lämnade därför den 7 september in ett anbud till landstinget och kommunen i Uppsala om att ta över heldygnsvården av Engla Louise.

De vill skräddarsy en behandling som bygger på en kanadensisk metod, Montreuxmodellen. Den ser anorexin som ett uttryck för självförnekelse och en känsla av total värdelöshet. Patienten tas om hand av ett litet och specialistutbildat team där en person alltid finns nära patienten dygnet runt.

– Modellen har inga ­bestraffande inslag, utan består av god och ­kärleksfull omvårdnad.

Kostar mycket pengar

Madeleine Gauffin säger själv att det är en mycket kostnadskrävande verksamhet.

– Men det handlar ju om hur mycket en människas liv är värt, när man har varit allvarligt sjuk i 18 år och inte blivit frisk av den vård man fått. Det är otroligt sorgligt att Engla Louise inte får någon bra hjälp och lämnas i det här skicket på en psykavdelning, säger hon.

Åsa Hagberg-Englund är verksamhetschef för allmänpsykiatrin i Uppsala landsting. Hon vill varken bemöta kritiken från Engla Louise eller kommentera anbudet.

– Det är ett enskilt patientfall och jag vill inte kommentera ­någonting.