”Tolv kilo till – sedan är jag nöjd!’’

Anna Book är snart klar med sin viktresa – och mår toppen!

1 av 2 | Foto: EMMA MATTSSON
2009 års version av Anna Book mår bättre än någonsin. Efter magsäcksoperationen har hon tappat en tredjedel av sin kroppsvikt – och det är bara början.
HÄLSA

Hon har redan rasat 40 kilo och opererat bort all urvuxen hud.

I höst kan du följa Anna Books väg till drömkroppen. Om två veckor checkar hon in på Lidbergs hårda hälsocamp.

– Jag är i mitt livs bästa form – hittills. Men jag har bara börjat! säger schlagersångerskan.

När det blir svettigt på campen kommer Anna Book ta i ännu hårdare:

– Jag tänker på det jag sa när jag la mig på operationsbordet 1 april 2008: ’Vi ses sommaren 2010. Då ska jag vara klar med min viktresa.’ Den stora resan är jag klar med. Nu börjar finpoleringen!

Opererade magsäcken

Förra våren vägde Anna, som är 154 centimeter lång, 108 kilo. I sjutton år hade hon tampats med sin övervikt. Bantat, gått upp igen, börjat om. Ständigt fått ta emot elaka kommentarer.

Till slut tog den folkkära sångerskan till något drastiskt. En gastric bypass-operation som förminskade hennes magsäck till en valnöts storlek.

På sjutton månader har schlagerstjärnan blivit 45,5 centimeter tunnare runt midjan och tappat en tredjedel av sin kroppsvikt. Tolv kilo till tänker hon gå ner. Sen är hon nöjd.

– Jag satsar inte på att bli fitnessbrud med sex-pack på magen. Kom igen, jag är 39 och har fött tre barn. Drömmen är att köpa en helt vanlig bikini som sitter snyggt till nästa sommar.

Stark korsett. Välskulpterade armar. Tonad figur. Bättre kondition. 21 september checkar Anna Book in på Svenska Hälsocampen där Kropp & Hälsas coach Martin Lidberg och hans team ska hjälpa Anna att komma i toppform i ”Viktjakten”. I fyra veckor ska hon följa ett upptaktsprogram med kilobrännande menyer från Viktklubb.se:s dietister och ett träningsschema specialdesignat av coach Lidberg. I oktober reser Anna och dottern Felicia, 18, som också deltar, till campen i Rättvik för en tuff trimvecka. På plats finns personliga tränare, mentala coacher och massörer för att kickstarta hennes nya, hälsosamma liv.

Skar bort gäddhänget

För att maxa motivationen har Anna nyligen lagt sig under kniven igen. För att skära bort all överflödig hud som gäddhängde under överarmarna efter viktraset.

– Mina ”bat wings” pajade allt. Utspänd, äcklig död hud som hängde och dallrade. Jag fick stora svidande värmeutslag under all den där huden, bh-banden skavde och när jag skulle köpa tröjor satt medium perfekt överallt – men jag fick inte in armarna. Det spelade ingen roll om jag körde så det brände i musklerna, det gick inte att träna bort. Jag såg bara den där hänghuden och tappade sugen, berättar hon.

För att slippa göra om operationen väntade hon nio månader och i juli hade hon tappat tillräckligt mycket vikt.

Det blev ett svårt ingrepp för Anna. Hon var nyopererad när hennes mamma hastigt gick bort. Chocken har gjort att läkningen gått långsamt. Men nu börjar de decimeterstora ärren under armarna att se fina ut.

– Det har gått bra och resultatet är otroligt, säger Anna och lyfter stolt upp sina nya tajta armar, nu när Martin säger ”ge mig fem till” kommer det kännas kul att göra det!

Anna har alltid ätit sunt. Hellre kokt lax än Big mac och company. Det var hur hon åt som packade på övervikten. ”Duktiga dagar” åt hon två mål. ”Rena döden” för Anna som lider av dålig ämnesomsättning och hormonsjukdomen PCOS (polycystiskt ovariesyndrom). ”Kroppen ställde in sig på svält och sparade allt.”

Kläderna stramade

Vändpunkten kom vintern 2007. Hennes scenkläder specialsydda i storlek 54 stramade plötsligt. ”Feltvättade?” tänkte Anna och ställde sig på vågen. Som skrek 108 kilo. Hon surfade fram sitt BMI på nätet: 46,3.

– Jag blev livrädd.

Fem månader senare låg hon på operationsbordet.

Nu lever hon nya dealen. 40 kilo smalare blixtrar den pigga blicken av självförtroende. Det har varit en tuff sommar för Anna. Vi träffas bara två dagar efter hennes mammas begravning. Hon är känslosam, gråter och skrattar om vartannat. Men den nya levnadsglädjen lyser igenom och hon pratar sprudlande om alla vardagssaker hon äntligen kan göra. Knyta dojorna, fälla ner fikabordet på flyget, springa hem en home run på midsommarbrännbollen och paddla kanot med ungarna ”utan att vara rädd att kanoten sjunker”.

– Nu vill jag bara testa nya saker! Ta för mig! I vinter ska jag köpa nytt skidset och börja åka utförsåkning med ungarna igen. Eller kanske snowboard? Fan, vad kaxigt!

Sångerskan tränar redan i dag för att komma i form. Varje morgon före frukost stegar hon ut på en svettig powerwalk med Ella Fitzgerald och Beyoncé som takthållare i lurarna.

Tränar med D-flex

Ett par dagar i veckan tränar hon på gymmet med vännen och PT:n David ”D-Flex” Seisay. Med maken Roberto har hon börjat köra kickboxning – ”otroligt konditionskrävande och bra förbränning. Och skitkul!” Till hösten plockar hon dessutom upp ett gammalt intresse:

– Nu slänger jag mig upp på hästryggen igen för första gången på 19 år. Ridning är verkligen en passion jag saknat otroligt mycket. Det är väldigt bra träning.

Nya grejen är golf. Vaderna och svingmusklerna ömmar. Dagen före gick Anna sin första golftävling, Christos Open, och fick pris. För flest antal slag. ”Man får inte säga fula ord på banan”, konstaterar Book, som jobbar på att tygla temperamentet och yttra små passande ”attans”.

Martin är en gammal vän

På campen lär det låta annorlunda. Anna spelar upp ett scenario där hon ”säkert kommer gnälla jättemycket, bli förbannad, skrika, inte orka”.

– Men det är bara att bring it on. Ju hårdare desto bättre, jag har bestämt mig. Och jag har fixat värre grejer. Operationer, påhopp, ”Let’s dance”. Att träna dans åtta timmar om dagen sex dagar i veckan med den kroppshyddan och placera sig tvåa?… Nä, det är inte mycket som knäcker mig. Jag ska nog knäcka Martin i stället!

Martin Lidberg och Anna Book är gamla vänner från förr. Nära vänner. Som tonåringar var de ett par, avslöjar Anna.

Vet Martin vilka knappar han ska trycka på för att driva dig till sista svettdropparna?

– Ja, det gör han, säger Anna och ser full-i-fan ut.

– Om inte annat så vet jag vilka knappar jag ska trycka på för att få honom att softa lite, hahaha! ’Martiiiin’ – så fjung sitter han runt lillfingret.

Du, hur tror du sorgen efter din mamma påverkar nya satsningen?

– Jag tror det kommer hjälpa mig jättemycket. Mamma var så otroligt stolt och glad för min skull och sa efter operationen att hon tyckte det var underbart att se mig vara mig själv igen. Blir det tufft får jag tänka på hennes ord: ”Om någon klarar det så är det du!”.

Och det är beach 2010 som gäller.

– Sen stannar jag där. Det bara är så!

Annas form-kurva

Anna book berättar själv om hur hon pendlat genom åren

Foto: krister nyman

1986 Trådsmal

”Slog igenom med ABC i Melodi­festivalen. Jag var 15 och trådsmal!”

Foto: lars rosengren

1992–95 Gick upp fort

”Tuffa år. Efter första graviditeten gick jag upp första gången – och det gick fort. Jag mådde inte så bra, levde i ett destruktivt förhållande, viktpendlade, hade dålig självkänsla.”

Foto: per björn

1996 Fitness!

”Jag började träna med David och gick ner 19 kilo och hamnade på löpsedlar och omslag. Det var en helt ny värld som öppnades.”

Foto: joachim lundgren

1997 Sådär!

”Gjorde krogshowen ’That’s amore’ och började lägga på mig igen. Bestämde mig för att göra slut på förhållandet som åkt upp och ner.”

Foto: henrik grönberg

1998 Lycklig!

”Nytändning! Jag satsade på mig själv, mitt jobb och Felicia. Jag började träna, skötte kosten –?och träffade Roberto. Jag var jättelycklig, kände mig kär, stark, fri och trygg. Jag blev gravid igen och var jättefin i kroppen.”

Foto: magnus wennman

2001 +19 kilo

”Efter Antonio, när vi skulle gifta oss, smällde det till. Jag gick upp 19 kilo på fyra månader och vägde 92 kilo. Jag gick på diet, tränade, men kroppen var i uppror. Jag fick diagnosen PCOS.”

Foto: mats strand

2003 Operation

”Opererades för både brusten bukhinna efter tre kejsarsnitt och senare bukväggsbråck. Fysiska aktiviteter var bannlysta.”

Foto: andreas bardell

2006 Let’s dance

”Dansade bort 11 kilo och 14 midjecentimetrar i ’Let’s dance’ – vilket var helt fantastiskt då.”

Foto: andreas bardell

2007 Rock bottom!

”Vintern 07 ställde jag mig på vågen som skrek 108 kilo. Det var fruktansvärt. Jag kände riktig panik och bestämde mig där och då för en gastric bypass.”

2008 Vändpunkten

”1 april lade jag mig på operationsbordet. Det blev vändpunkten. När jag fyllde år i september hade jag tappat 20 kilo och kände: Wow!…”

Foto: ulf höjer

2009 Toppform!

”…?Nu har jag tappat 20 kilo till och är i mitt livs bästa form – hittills! Men jag har bara börjat. Det är 2010 som gäller. 12 kilo till ska jag ner, sen stannar jag där. Det bara är så!”

Följ Anna Book i hennes blogg!

Missa inte Anna Books blogg – du hittar den på http://blogg.aftonbladet.se/annabook

ARTIKELN HANDLAR OM