"Det bästa jag har gjort för mig själv!"

Anna om magsäcksoperationen

HÄLSA
Foto: emma mattsson
Anna Book.

”Jag hade funderat och läst på i två år innan jag väl bestämde mig för en gastric bypass. Det var inget lätt beslut. Men med facit i hand är operationen det största och bästa jag gjort för mig själv. Och jag är väldigt, väldigt stolt, för jag var rädd att folk skulle döma mig. Tänka ”Jahaja, hon opererade sig och tog den lätta vägen”. Men det här är allt annat än the easy way out. Utan den där välbehövliga knuffen i ryggen som tvingar dig att äta rätt. Jag hade försökt och försökt, men lyckades inte själv.

”Ångrade mig”

Efter operationen kunde jag inte ta en mun vatten utan att spy, få dumpningar och må jätteilla. Jag fick suga på isbitar för att få i mig vätska. De första tre månaderna ångrade jag mig från och till så kopiöst. ’Jag har stympat mig och förstört hela mitt liv – för vad? För att bli smal?’ Sen så vände det och jag lärde mig äta och dricka med nya rutinerna och att tugga maten ordentligt.

Äter lite men ofta

I dag äter jag allt, men lite i taget och ofta. Jag tänker inte ens på att jag är opererad. Nu njuter jag av det lilla i stället för att all mat ska vara negativt laddad. Operationen är det absolut bästa jag gjort för mig själv!”

FAKTA

Det här är gastric bypass:

Operationen innebär att 95 procent av magsäcken stängs av, så att maten inte passerar den. Tunntarmen kortas och kopplas i stället direkt till en valnötstor ficka vid matstrupen. Efter operationen kan du endast äta 2–3 dl mat per portion, och minimalt med snabba kolhydrater, annars drabbas du av biverkningar som yrsel, hjärtklappning och kallsvettningar.

Det finns vissa kriterier du måste uppfylla för att få göra en gastric bypass-operation: du ska ha ett BMI över 35, ha varit överviktig i minst fem år och gjort flera seriösa försök själv att gå ner i vikt. Du får heller inte ha svårare psykiska sjukdomar, eftersom det då kan vara svårt att anpassa sig till de extrema förändringarna som följer operationen.

Källa: Peter Loogna, kirurg, Sophiahemmet

Följ Anna Book i hennes blogg!

Missa inte Anna Books blogg – du hittar den på http://blogg.aftonbladet.se/annabook