Världens första vaccin mot alzheimer testas i Sverige

Resultaten positiva – om tre år kan det vara här

HÄLSA

I Sverige testas just nu världens första vaccin mot alzheimer. Hittills har 30 svenska patienter fått vaccinet, som kallas CAD 106, och av dem har 24 utvecklat antikroppar mot den fruktade hjärnsjukdomen.

– Resultatet är mycket positivt. Vi har säkerställt att vaccinet inte är skadligt och utan allvarliga biverkningar. Nu är förhoppningen att det kan godkännas som läkemedel inom 3-4 år, säger Bengt Winblad, professor vid Karolinska institutet och den som leder studien.

Ska ges i tidigt skede

Vaccinet är ett behandlingsvaccin som ska ges i ett tidigt skede av sjukdomen. Antikropparna skyddar mot proteinet beta-amolyid, som bildar fibriller, som kloggar ihop sig till plack och blockerar nervcellerna i hjärnan.

– I framtiden är det möjligt att vi också pratar vaccin för de som ligger i riskzonen att drabbas av alzheimer, säger Bengt Winblad.

Nu utökas studien till 180 testpersoner i fem EU-länder, däribland 30 nya, svenska patienter. Nästa fas är att testa fram rätt intervall på doserna.

Redan nästa sommar väntas en nästan bortglömd, rysk allergimedicin, Dimebon, godkännas som en andra generationens bromsmedicin mot alzheimer.