Nu slår höstdeppet till

Var femte svensk lider av höstmörkret

1 av 2 | Foto: colourbox
Var femte svensk lider av höstmörkret.
HÄLSA

Känns allt lite extra trist och motigt just i dag?

Du är i gott sällskap – två miljoner svenskar deppar när mörkret tar över. Och allra värst mår vi runt höstdagjämningen.

Medan vissa nöjt kurar upp sig i mysfåtöljen med rykande tekopp och pockettravar lider var femte svensk av höstmörkret. Trötthet, minskad sexlust och ett avgrundssug efter socker – med de dunkla ruskdagarna kommer deppet som ett brev på posten. Med pluskilon och frustrerade partners i släptåg.

En halv miljon drabbas hårt

En halv miljon svenskar, 5-6 procent av befolkningen, sjunker ner i mörkret och blir deprimerade. I de här fallen då hjälp behövs talar man om Seasonal Affective Disorder (SAD), det vill säga årstidsrelaterad depression.

Och det är nu i september, som säsongsdeppet slår till. Liksom i mars, när ljuset återvänder. För det är inte bara mörkret i sig som får oss att må dåligt, förklarar sömnproffessor Torbjörn Åkerstedt, utan den snabba förändringen, när timmarna som solen är uppe raskt blir färre och färre.

Snabbast går det just vid höstdagjämningen. Bara den här veckan tappar Kirunaborna 36 minuter av dagen, göteborgarna förlorar 29 minuter.

– Vår biologiska klocka hinner inte med. Sömnhormonet melatonin snurrar runt i kroppen hela dagen och vi känner oss mosiga och nere, säger Torbjörn Åkerstedt.

Ljusbehandling är bäst

Bästa sättet att bli pigg i mörkret är ljusbehandling, tycker professorn:

– En bordslampa på 2000 lux som du köper själv har lika bra effekt som de på klinikerna. Titta mot lampan 30 minuter om dagen och du får en riktigt bra effekt redan efter ett par behandlingar.

Ljusterapi som behandlingsmetod har varit omdebatterad de senaste åren. Statens SBU-rapporter har inte hittat bevis för att dagsljuslampor gör dig piggare än placebo. Något som fått flera landsting att dra in sina ljusbehandlingar. Torbjörn Åkerstedt tycker att kritiken är obefogad:

– Visst blir folk bättre! Rapporterna hakar upp sig på att det inte går att göra blindtester – uppenbarligen, du märker ju om du tittar in i en lampa. Effekten är omedelbar.

Om du mer blir höstdeppig light – tappar sugen och måste tvångshasa dig ur sängen om morgnarna – är det enklaste sättet för att tända upp humöret att sluka all sol du kommer åt. Gå med solskenssteg till jobbet, stråla dig på lunchen och lapa eftermiddagssol genom kontorsfönstret.

FAKTA

Höstdagjämningen

Det sker i samma ögonblick som solens centrum skenbart passerar himmelsekvatorn på väg söderut.

Källa: SMHI

Är du höstdeppig?

Du känner dig låg och ledsen.

Du sover och sover men känner dig ändå trött.

Du har ursvårt att komma upp ur sängen om morgnarna.

Du har starkt sug efter kolhydrater - pasta, godis, chips, mackor.

Ingenting känns roligt längre.

Du orkar inte träffa familj och vänner.

Du har svårt att koncentrera dig.

Du känner såhär varje höst.

ARTIKELN HANDLAR OM