Typ 2-diabetiker behöver medicin tidigare

– nya riktlinjer inom kort

HÄLSA

Många läkare väntar allt för länge med att sätta in medicin vid nyupptäckt diabetes.

Samtidigt får äldre diabetiker som gått länge med sin sjukdom ofta alldeles för många mediciner.

Det framgår av en ny statlig rapport.

Personer som får åldersdiabetes, så kallad typ 2-diabetes, rekommenderas i första hand motion och bättre matvanor. Tyvärr klarar inte alla att lägga om sin livsstil och det är inte alltid det ger tillräckligt bra effekt. Ändå kan det gå flera år innan ytterligare åtgärder sätts in.

Det är för sent, konstaterar Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU.

För sen medicinering ökar risken för njurskador

Ligger blodsockret fortfarande för högt efter ett halvår bör personen få medicin. Målet bör vara att hålla ett strikt blodsockervärde på åtta millimol per liter menar överläkare Mikael Rydén på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm som lett utredningen.

– Det minskar risken för både hjärt-kärlsjukdom och skador på njurar och ögon, menar han men varnar i en intervju med Sveriges Radio för allt för långvarig medicinering.

"Riskerna större än vinsterna"

Den som haft sin diabetes i över tio år får ändå inte lika bra effekt av sina mediciner.

– För vissa grupper kan det finnas en risk med att vara alltför intensiv och att bara stirra sig blind på att trycka ner sockervärdet. Det kan vara så att riskerna med behandlingen är större än vinsterna, säger han till Ekot.

I SBU:s rapport som ligger till grund för de nya riktlinjer som socialstyrelsen ska presentera inom kort framgår att biverkningar från medicinerna i form av kraftig viktuppgång och känningar av återkommande blodsockerfall är vanliga.

– Jag tror att man kan ta bort vissa läkemedel som vi vet är associerade med mycket biverkningar om patienten uppvisar den typen av biverkningar, säger Mikael Rydén.