Öl underlättar hjärnans läkning

HÄLSA

Kan en öl hjälpa mot hjärnskador?

Kanske.

Foto: colourbox

En ny studie vid Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles visar att patienter som drabbas av hjärnskador i samband med en olycka är mer benägna att överleva om de druckit öl vid tiden för olyckan.

Den nya upptäckten får forskarna att fundera på om det kanske är en bra idé att ge hjärnskadade patienter alkohol för att på så sätt underlätta läkningen.

Bland de drygt 38000 personer som fick lätta till svåra hjärnskador mellan 2000-2005 hade 38 procent alkohol i blodet när de anlände till sjukhuset.

Onyktra kräver kortare intensivvård

Det finns alltså inga som helst rekommendationer om ett högre alkoholintag för att undvika att skadas vid en olycka. Alkohol är tvärtom den enskilt vanligaste orsaken bakom olyckor.

Men de som druckit före olyckan hade färre svåra skador än de som inte druckit. De som druckit alkohol behövde också ligga kortare tid i respirator och krävde inte lika lång intensivvård som de som varit nyktra.

Exakt hur alkohol kan ha en eventuell skyddande effekt är okänd, men en teori är att alkohol kan minska risken för inflammation efter skadan.