Vaccin gav visst skydd mot hivsmitta

HÄLSA

Ett experimentellt vaccin som skapats av två äldre vaccin gav ett visst skydd mot hivsmitta i ett stort test, rapporterar forskare i USA och Thailand enligt nyhetsbyråer.

Det nya vaccinet minskade smittrisken med 32 procent bland de 16 000 thailändare som deltog i studien. I placebogruppen smittades 74 personer av hiv mot 51 i den vaccinerade gruppen.

En del av det nya vaccinet är ett äldre, misslyckat aidsvaccin vid namn Aidsvax.

Genombrott

Forskarna kallar resultatet av testet ett "genombrott för hivvaccinsforskningen". Resultatet var oväntat och förvånar forskarna, som inte kan svara på varför vaccinet har effekt.

Den stora studien har anklagats för att vara oetisk och ett slöseri med pengar, eftersom ingen väntade sig att vaccinet skulle ha någon effekt alls.

Stor nyhet

Resultaten från den thailändska prövningen är en stor nyhet inom hivfältet, säger Jan Albert, smittskyddsprofessor och överläkare vid Karolinska institutet och Smittskyddsinstitutet.

– Ett hivvaccin är någonting som verkligen behövs. Vi kommer inte att få bukt med hivepidemin med mindre än att ett vaccin blir tillgängligt, säger Jan Albert.

Detta är första gången sedan hivviruset upptäcktes för mer än 25 år sedan som en stor prövning av en vaccinkandidat har gett positiva resultat. Tvärtom har hela fältet drabbats av svåra bakslag gång på gång, varav det tyngsta kom 2007 när läkemedelsjätten Merck fick stoppa en långt framskriden prövning eftersom "vaccinet" inte bara var verkningslöst utan dessutom ökade risken att drabbas.

– Nu har man någonting att jobba vidare utifrån och det är väldigt bra, säger Jan Albert.

"Ger hopp"

Resultaten har ännu inte publicerats i någon vetenskaplig tidskrift, vilket gör att många viktiga detaljer kring studien inte är kända.

– Det finns ganska lite hårda data och det gör ju saken lite svårvärderad. Man måste få grotta ned sig i detaljerna, men det finns ingen anledning att inte tro på det som de har gått ut med, och resultaten är ändå glädjande. Det behövs lite hopp inom vaccinfältet, säger Jan Albert.

– Det är inte så att det här är det slutliga hivvaccinet och det kommer att ta lång tid innan man får ett sånt, om det går. Men det här ger ändå lite hopp om att det ska gå, säger Jan Albert.

TT