P-piller ökar sug efter alkohol

Kan finnas samband med alkoholism

HÄLSA

Kvinnor som äter p-piller känner större sug efter alkohol, visar ny finsk forskning.

Det hormonella tillståndet ger dem nämligen större kickar av alkoholen.

Kvinnor som äter p-piller har en hormonell obalans som innebär att de har en lägre nivå testosteron. När de dricker alkohol och hormonnivån snabbt höjs ger det en extra kick, visar ny forskning.

Dessutom får de den vanliga kicken av alkoholens effekt.

Samband med beroende

Peter Eriksson, alkoholforskare vid Folkhälsoinstitutet i Helsingfors, har tillsammans med sitt team forskat kring förhållandet alkohol och hormoner med hjälp av både råttor och människor.

– Med djurförsök har vi bevisat att testosteronhöjningen – alltså själva kicken – har en beroendeframkallande effekt. Vi visar också att höjningen är direkt associerad med frivilligt drickande, säger han till Sydsvenskan.

Kvinnor på p-piller dricker mer

Annan tidigare forskning har visat att kvinnor som äter p-piller dricker mer alkohol är andra.

Men just intaget av p-piller behöver inte vara hela förklaringen. Också sociala, psykologiska och ärftliga faktorer påverkar mycket starkt.

– Jag vill inte påstå att testosteronet kan förklara allt beroende. Men om vår hypotes stämmer kan det vara en tilläggsorsak till det ökade drickandet.

Testosteronkickarna kan alltså vara en av förklaringarna till att man blir beroende av alkohol.

Bakfylla

Forskargruppen i Finland utvidgar nu också undersökningarna och tittar också på hur människor påverkas när de dricker alkohol när de är bakfulla.

Bakfyllan påminner om det stresstillstånd som kvinnor som äter p-piller befinner sig i.