Så ska EU stoppa barnfetman

HÄLSA

Idag tar EU ett krafttag mot barnfetman inom unionen.

Vapnet heter "Mumsiga gänget", ett gäng som under åtta veckor ska turnera runt om i Europa för att besöka skolor och lära barnen allt om sunda matvanor.

Foto: jupiter

Webbplats, sagofigurer och kändisar ska vända fetma-trenden bland barnen i Europa och lära dem vikten av att motionera och äta rätt.

Det hoppas EU som idag startar sin stora kampanj mot barnfetma.

Fem miljoner feta barn

Ungefär 22 miljoner barn inom EU är i dag överviktiga. Fem miljoner lider av fetma, och antalet tycks bara öka.

Det fick Mariann Fischer Boel, EU-kommissionär för jordbruk och landsbygdsutveckling att dra igång kampanjen mot barnfetma, där ett gäng sagofigurer som döpts till "Mumsiga gänget" ska besöka två skolor om dagen under dessa åtta veckor i Belgien, norra Frankrike, Storbritannien, Irland, Estland, Litauen och Polen. Sammanlagt kommer 18000 barn i 180 skolor få besök, alla mellan 8-15 år gamla.

Tre kampanjturnéer kommer att utgå från EU:s högkvarter, Berlaymontbyggnaden i Bryssel, och bjuda på verksamheter och lekar för barn runtom i Europa.

Tar hjälp av barnsimmare

Samtidigt startar en interaktiv webbplats för de barn som inte får besök av sagofigurerna och det kommer också anordnas tävlingar och andra evenemang med ett mål i sikte – att få barnen att äta bättre.

På webbplatesen startar i dag en interaktiv skattjakt där barnen kan tävla om utmärkelser inom underhållning och idrott.

Som extra draghjälp har kampanjen anlitat den belgiska tennisstjärnan Justine Henin och den åttaårige Guinness-rekordhållaren Rosolino Cannio, en italiensk pojke som är den yngsta någonsin som har simmat över Messinasundet mellan Sicilien och Italiens fastland.

Den 27 juli 2009 kom han in i Guinness rekordbok efter att ha korsat det 3,6 kilometer breda sundet på 58 minuter. Vid kampanjinvigningen i dag berättar han om sina upplevelser.

Här hittar du kampanjens webbplats.