Vad är kronisk fetma?

Yvonne Linné, läkare, chattade på Aftonbladet.se om fetman i Sverige

HÄLSA

Linda säger: Det har varit så mycket snack om Atkinsdieten. Vad är din åsikt om den? Bra/dålig? farlig/säker?

   Yvonne Linné säger: Det är en diet som vi inte rekommenderar pga att den är vädigt extrem. Den kan vara farlig och det har förekommit dödsfall. Långtidseffekterna med Atkins har inte visat några bättre resultat än vanlig viktminskningsdiet.

sillen säger: Hej! På senare år har jag blivit lite övervikitg (var tidigare smal). Mår jättedåligt av det, försöker äta bra mat och träna, men jag går inte ner. Vad ska jag göra?

   Yvonne Linné säger: Ska man gå ner i vikt måste man äta mindre kalorier än man gör av med. Man kan överäta även med bra mat. Mitt råd är att man ser över om man kan antingen minska på det man får i sig elelr göra av med mer. Bäst är att använda sog av både och.

ylva säger: Hur räknar man ut BMI?

   Yvonne Linné säger: Vikten (kg) / (längden i meter*längden i meter). Det går att gå in på viktklubbens förstasida och räkna ut det.

pandy säger: vad är ett bra mellanmål för min överviktiga son (9 år)? I dag blir det alltid Oboy och mackor efter skolan.

   Yvonne Linné säger: Jag är inte dietist, men att ta bara mjölk till mackorna är bättre än oboy. Se till att det inte är ett fett pålägg så har du gjort en bra insats.

Lena säger: Vad är "bäst" att dricka om man nu ska dricka alkohol - öl, vin eller drinkar? Vad är minst fettbildande?

   Yvonne Linné säger: Öl är ganska lätt att dricka mycket av. Då blir det mer kalorier. Vin dricker man oftast inte så stora glas av. Drinkar beror på hur stora de är och mängden alkohol i.

Micke20 säger: Finns det något som heter kroniskt fettma? eller går det att gå ner i vikt även fast det känns hopplöst?

   Yvonne Linné säger: Fetma är en kronisk sjukdom, men betyder inte att man inte kan gå ner i vikt. Likaväl kan man vara en frisk eler sjuk astmatiker (också en kronisk sjukdom).

Hermonisk säger: Hej igen Yvonne, vad tror du om att äta livsmedel som kräver mer att förbränna än dom tillför, t.ex ren kyckling, rostbiff, renskuren "julskinka, apelsiner etc.

   Yvonne Linné säger: Det finns inga livsmeddel som förbränner mer än de tillför. Tyvärr är det så. Förbränningssoppor t.ex. är bara lurendrejeri.

gorda säger: Min BMI ar 21, men jag ar anda tjock om magen och laren och vill ga ner nagra kilo. Vad ska jag gora?

   Yvonne Linné säger: Du ska inte gå ner mer i vikt, men träning kan göra att man blir fastare i kroppen. Men det går inte att punktförbränna. Men gå inte ner fler kilon.

sillen säger: Jag är liten till växten, och har ett stillasittande jobb. Ändå är jag så himla hungrig hela tiden, äter jättestora portioner. Finns det nåt jag kan göra för att äta mindre?

   Yvonne Linné säger: Det du kan göra är att äta mer grönsaker som mättar med få kalorier. Fördela måltiderna över dagen.

emma säger: Jag har 50kg i övervikt men varken motivation eller lust att börja banta men känner att jag måste vad ska jag göra?

   Yvonne Linné säger: Det är ett val man gör själv om man är överviktig. Ingen kan tvinga dig att gå ner i vikt. Men du borde se över varför du borde gå ner i vikt och vad du kan tjäna på det. Tänk efter om det är värt vad du kan vinna på en viktnedgång.

anna25 säger: Finns det någonting som du tycker att man absolut inte ska äta?

   Yvonne Linné säger: Nej. Det finns det inte. Det handlar om hur ofta och hur mycket man äter. Men det finns inget vi anser vara helt förbjudet att äta.

Nettan säger: Hej Yvonne! Jag har ett problem, jag har alltid varit noga med att äta frukost, men nu så har jag ingen aptit. Jag kan till och med glömma att äta. Äter oftast mitt första mål när jag har hämtat barnen på dagis. Ge mig förslag hur jag återfår min aptit till mat.

   Yvonne Linné säger: Man behöver inte äta en stor frukost, men försök få i dig något: en banan, lite yoghurt. Prova själv vad du känner att du kan få ner.

amm,arie säger: Kan man dricka hur mycket kaffe och te som helst utan att det påverkar att man går upp i vikt?

   Yvonne Linné säger: Ja, om man inte dricker med socker, mjölk eller grädde.

träning säger: jag tränar mycket styrketräning, nästan varannan dag men känner ändå att jag går upp i vikt, va beror det på, äter jag dåligt eller fel? vad är bra att äta när man tränar mycket?

   Yvonne Linné säger: Det kan bero på att du äter för mycket i förhållande till vad du gör av med. Du kanske ska variera din träning lite grann.

kathleen säger: Vad är bästa bantingsmetoden om du själv ska säga det? Vad gör den så bra?

   Yvonne Linné säger: Vi pratar inte om bantning utan beteendeförändring där man utgår ifrån det man äter och hur man motionerar idag och försöker göra bättre val. Sånt som gör att man kan minska intaget av mat och öka motionen. Det är som är bra med den metoden är att den är långsiktig och den gör att du har verktyg att hantera din vikt i de flesta fallen. Små förändringar som görs varje dag kan leda till ganska stor viktnedgång.

Carol säger: Vart vänder man sig om man har överflödigt hud efter kraftig viktnedgång? Har varit hos husläkaren och hon sa att hon inte kan hjälpa mig. Och inte kan jag bekosta det heller själv. Det är det enda negativa när man går ner i vikt ...tyvärr. Önskar nästan att man hade lite mer hull igen så huden inte bara hänger.

   Yvonne Linné säger: Det är svårt att få sådana operationer betalda via landstinget. Men har man mycket som hänger och får t.ex. infektioner så är det till husläkaren man ska gå för att få en remiss till kirurgklinik för bedömning.

   Yvonne Linné säger: Hejdå. Det var kul att chatta med er.