En av fem struntar i knölen

livräddande undersökning Var fjärde kvinna har hittat en knöl i sitt bröst visar en ny undersökning av Sifo. Av dessa väljer 16 procent att inte söka läkarhjälp.
HÄLSA

Nästan var femte kvinna ignorerar en knöl i bröstet.

Är du en av dem?

Vad gör du om du hittar en knöl i bröstet?

En ny undersökning visar att 16 procent av kvinnorna struntar i knölen. Det är oroväckande.

Var fjärde kvinna i enkäten hade någon gång hittat en knöl i bröstet. Men trots det väljer många att nonchalera den. 69 procent av kvinnorna sökte dock vård hos läkare eller akutmottagning.

Samtidigt slarvar de flesta kvinnor med att undersöka sina bröst regelbundet. Bara var fjärde följer rekommendationen att göra det en gång i månaden.

I enkäten ingick 512 kvinnor i åldrarna 15 år och uppåt i hela landet. Den har utförts av Sifo på uppdrag av Aleris vårdpanel.

Sämst på att söka hjälp är unga kvinnor mellan 15 och 29 år. I denna åldersgrupp ignorerade nästan hälften sin knöl och bara var tredje bokade läkarbesök.

Bäst på att söka hjälp är kvinnor mellan 50 och 64 år – hela 90 procent bokade läkartid.

Medelålders och äldre kvinnor är kort och gott bättre på

att ta sina symptom på allvar, vilket sannolikt beror på att bröstcancer är vanligast i 60-årsåldern.

Självklart är majoriteten av alla knölar man känner i brösten inte cancer.

Men OM det är cancer – och man struntar i knölen – är risken stor att den hinner sprida sig till vitala organ och inte längre går att bota när du väl går till doktorn nästa gång.

Det kan vara cancer, även om du är mycket ung och även om bröstcancer är ovanligt bland unga. 2007 fick 18 kvinnor under 29 år bröstcancer samt 232 kvinnor mellan 30 och 39 år.

Så ta knölen på allvar! Det kan rädda ditt liv.

FAKTA

Mary Mårtensson är medicin- och hälsareporter. Vill du komma i kontakt med henne? Skicka ett mail!