"Vi tittar varandra ständigt i ögonen"

Plastikkirurgen Jan Jernbeck: ”Huden är ett känsligt organ”

HÄLSA

”Har du slagit dig?”, ”Antar att det blev sent i går…? ”Börjar du tröttna på den sortens frågor? Då är du kanske en av dem som oförtjänt har förargliga små påsar under ögonen. Men ta det lugnt – vi vet hur du trollar bort dem!

Ständigt tittar vi varandra i ögonen. Därför kan påsar som hänger under dem för många kännas som ett störande moment som gör att du blir osäker och känner dig ful. Till stor del har du dina gener att skylla – påsarna går ofta i arv. Men huden förlorar även så småningom sin elasticitet och det är vanligt att huden under ögonen börjar hänga på senare år. Och tyvärr gör de att du ser tröttare ut än du egentligen är.

Plastikkirurgi inget för alla

Den yttre miljön spelar självklart roll för hur huden ser ut. Precis som att man får dålig hy av förorenad luft så påverkas skinnet på andra sätt.

– Solen ska man akta sig för och det är viktigt att använda solglasögon. Huden är ett väldigt känsligt organ som det är viktigt att inte skada och samtidigt försöka bibehålla och skydda. Plastikkirurgi är långt ifrån något för alla. Men att långsiktigt vårda sin hud kan alla göra!, säger Jan Jernbeck, plastikkirurg på Akademikliniken.

Vill du inte lägga dig under skalpellen är det med andra ord långt ifrån kört! Det är lite knepigare att trolla bort än med mörka ringar – men det går. Makeup artisten Malin Unger har en mängd tips på hur du blir kvitt påsarna med några enkla medel!