Nytt hemtest för livmoderhalscancer

Nu kan du testa själv om du riskerar att drabbas

HÄLSA

Nu finns ett hemtest som avslöjar om du riskerar livmoderhalscancer.

– Du tar det själv och svaret är betydligt säkrare än ett cellprov, säger professor Erik Wilander på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Foto: stefan mattsson

Det kan knappt bli enklare. Du tar provet hemma med hjälp av en topsliknande pinne som förs in i slidan, postar den till labbet och får svar inom ett par veckor.

Visar provet att du har en infektion ska du ta kontakt med en läkare för vidare kontroller.

När tusen svenska kvinnor nyligen provade testet upptäckte man att var femte i åldersgruppen 50-60 år var infekterade av HPV-virus.

– Många av dem skulle aldrig ha upptäckts vid en vanlig cellprovtagning, säger Erik Wilander.

Var fjärde sjuk har fått besked om att allt är normalt

I en studie av kvinnor som drabbats av livmoderhalscancer visade sig en fjärdedel, 24 procent, ha varit på cellprovtagning och fått beskedet att provet var normalt.

– Ändå litar vi på cellproverna. Med hemtestet kan vi hitta tretton HPV-virus. Det är i princip heltäckande, säger han men tycker det viktigaste är att man förhoppningsvis når de 160 000 kvinnor som varje år drar sig för att gå till en gynekolog och ta sitt cellprov.

– De löper trots allt störst risk att drabbas av livmoderhalscancer.

Vaccin ger inte fullt skydd

Livmoderhalscancer orsakas av ett femtontal humana papillomvirus, så kallade HPV-virus. En handfull av dem står för den absoluta majoriteten av alla cancerfall. Från och med nästa år har socialstyrelsen beslutat erbjuda alla unga kvinnor i åldern 10-12 år vaccination mot dessa HPV-virus.

– Problemet är att det inte ger fullständigt skydd. Sju av tio slipper få infektionen medan övriga invaggas i en falsk trygghet, befarar Erik Wilander, överläkare på cytologiska laboratoriet.

HPV-virus är mycket vanliga och överförs sexuellt. Infektionen läker ofta ut av sig själv, men i hälften av fallen får kvinnan en cellförändring som med åren kan utvecklas till cancer. Upptäcks cellförändringen i tid är det en enkel sak att ta bort.

Det nya testet finns inte på Apoteket än, men kan beställas på internet.

FAKTA

Cancer i livmoderhalsen (cervixcancer) tillhör de cancerformer som minskat kraftigt de senaste årtiondena, tack vare regelbundna cellprovtagningar av kvinnor i åldern 23-60 år. Cellprovet är dock inte helt tillförlitligt och många struntar i att testa sig vilket gör att uppåt 430 kvinnor om året ändå får diagnosen.

Efterlysning:

Har du fått cancer trots att inget hittades vid cellprovtagningen?

Mejla oss och berätta!

Caroline Hougner