Röda mattan – största fobin

En mardröm varje gång för Kate Winslet

HÄLSA

Oscarsgalans röda matta är kändisarnas stora dröm.

Utom för Kate Winslet, 33.

Stjärnans fobi gör promenaden till – en mardröm.

Hennes jobb – men också Kate Winslets värsta skräck. Hennes fobi är att promenera på röda mattan. ”Det är först när jag kommer in genom entrén som jag kan andas igen”, har hon sagt till MTV.

Alla blickar – och blixtar – kommer att riktas mot Kate Winslet i natt. Skådespelerskan är en av storfavoriterna att ta hem en Oscar för sin roll i filmen ”The reader”. Men med framgången kommer också den bittra eftersmaken – promenaden in till själva galan. Kate Winslet lider av Röda mattan-fobi.

Har inget namn

– Det är först när jag kommer in genom entrén som jag kan andas igen, säger stjärnan till MTV.

Fobin är så ovanlig att den inte ens har ett namn. Det närmaste man kan komma är en blandning av agorofobi (torgskräck) och skopofobi (rädsla för att bli utstirrad).

Men även om Kate Winslets noja inte fått ett kliniskt namn så är den i högsta grad verklig för henne.

Rädd för att ramla

– Varje gång jag står där blir jag paranoid. Det enda jag kan tänka är ”Herregud, tänk om jag ramlar”, ”Tänk om jag säger något dumt”, eller ” Tänk om de ser min fula hy”, förklarar hon.

Kate Winslet är dock inte ensam om att ha nojan. Både sångerskan Vanessa Paradis och skådespelerskan Kiera Knightley har i flera intervjuer berättat om hur de lider av samma trauma.

FAKTA

Skräck och fasa – här är kändisarnas största fobier

Johnny Depp: Coulrofobi – rädsla för clowner.

– Det är något med deras målande ansikten och fejkade leenden. Det verkar som att mörker och sann ondska lurar under ytan, har han sagt i en intervju.

Sigmund Freud: Siderodromofobi – rädsla för att åka tåg.

Under en resa passerade tåget genom Wroclaw, där Freud för första gången då såg ett gigantiskt gasmoln. Detta ska ha fått honom att tänka på alla brinnande själar i helvetet, och sedan utvecklades fobin.

Marilyn Monroe: Agorofobi – rädsla för öppna ytor.

Det blonda bombnedslaget var inte ensam om att lida av detta, även kollegan Kim Basinger har mycket svårt för öppna ytor.

Billy Bob Thornton: Panofobi – rädsla för allt.

– Kanske har det att göra med något som har hänt i ett annat liv, men jag kan inte ens sitta på gamla stolar, berättade skådespelaren i en intervju med Oprah Winfrey.

Vid sidan om sin rädsla för gamla möbler lider även Billy Bob av akut rädsla för färger och plastbestick.

Alfred Hitchcock: Ovofobi – rädsla för ägg.

Under inspelningen av ”Fåglarna” fick skådespelerskan Susan Pleshette en utskällning för att hon hade haft ägg i närheten av regissören.

Christina Ricci: Botanofobi – rädsla för växter.

– De är så äckliga, skitiga, vidriga. Jag blir galen bara av tanken på att röra vid en planta, har Ricci berättat i en intervju.

Madonna: Brontofobi – rädsla för blixt och åska.

Superstjärnan – och majoriteten av världens hundar – delar samma fobi.