Kontoret – en smitthärd

Sjuka medarbetare vanlig orsak till influensa

HÄLSA

Trodde du att det var barnen som smittade dig med senaste influensan?

Var inte så säker.

Risken att smittas är minst lika stor på eller på väg till jobbet.

Småbarn har länge anklagats för att vara samhällets främsta smitthärdar av influensavirus och förkylningar. Men en ny amerikansk studie pekar åt ett annat håll.

I stället är det arbetande vuxna som står för den största smittspridningen, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Forskare vid University of Pennsylvania och vid National Institutes of Health i Maryland har gått igenom de senaste 30 årens influensastatistik i USA. De konstaterar att barn förvisso står för en stor del av smittspridningen i den nära miljön, som på förskolan, i skolan eller i familjen – men den stora spridningen ute i samhället står de vuxna för. Framför allt under sina resor till och från arbetet.

Tvätta händerna

När du nyser på bussen, torkar dig om näsan och tar tag i ledstången för att kliva upp från sätet – så lämnar du en hel massa bakterier och viruspartiklar till den som kommer efter dig.

Detsamma gäller förstås på jobbet. Telefonlurar, datorernas tangentbord, fikabordet – smittan finns överallt.

Bästa sättet att stoppa den?

Tvätta händerna.

– Eftersom influensa är en luftburen sjukdom är det väldigt svårt att undgå den. Men det enklaste sättet är att tvätta händerna, och att undvika att sova i samma rum som en person som är smittad. Har din partner influensa kan det vara klokt att sova på soffan ett par nätter, säger Maria Brytting, chefsmikrobiolog vid Smittskyddsinstitutet.

Stanna hemma

För den som är sjuk är det bästa rådet lika enkelt: stanna hemma.

– Självklart ska man inte gå till jobbet om man är sjuk. Dels för att man presterar sämre, dels för att man smittar andra, säger Maria Brytting.

Forskarna bakom den amerikanska studien, som publicerats i tidskriften Science, hoppas nu att deras resultat ska kunna få betydelse för hur man i framtiden väljer att arbeta för att snabbt få kontroll över en galopperande influensaepidemi.

Annica Lundbäck