"Magen blev glad av kapha-maten"

HÄLSA

Maria Wessbergh, 38, gick igenom en tuff period i livet. Hon var stressad och sömnlös. Och den redan oroliga magen havererade. Tills hon fick hjälp av den uråldriga hälsoläran ayurveda.

– Nu har jag fått harmoni i livet. Det var så enkelt.

Foto: Brita nordholm

För två år sedan låg Maria Wessbergh i skilsmässa. Hon var arg och stressad. På nätterna låg hon sömnlös. Dessutom drack hon alldeles för mycket Coca-cola.

Hennes mage kollapsade. Magen hade egentligen aldrig varit bra. Maria har varit laktosintolerant sedan hon var barn och redan när hon var tio år hade hon svåra magsmärtor som fortsatte upp i vuxen ålder.

När Maria mådde som sämst föreslog en kompis att hon skulle följa med på en ayurvedakonsultation.

– Jag är öppen för det mesta. Eftersom jag själv jobbar som massageterapeut är jag intresserad av allt som kan göra livet lite bättre.

Det första mötet med ayurvedakonsulten minns Maria som väldigt tryggt och bra.

–?Hon tittade på mig och konstaterade: ”Du är väldigt stressad.”

”Jag var en kapha”

Konsulten gjorde sedan en undersökning för att se vilken av de tre kroppstyperna vata, pitta och kapha som Maria är.

–?Hon tittade i mina ögon och gjorde en irisdiagnos, kände på pulsen, undersökte naglarna, håret, huden och tungan och ställde en massa frågor. Det visade sig att jag var en kapha.

När en kapha är i balans är hon en lugn person som sällan blir arg. Men Maria var allt annat än i balans.

–?Det var bra att jag fick hjälp av ayurvedan, annars hade nog min före detta man haft en trasig bil eller nåt, säger Maria och skrattar.

Maria fick råd om hur hon skulle leva. Hon fick ett papper med vilka rutiner och vilken diet hon skulle följa. Till exempel skulle hon inte äta kall eller för tung mat. Varje morgon och kväll skulle hon dricka varmt vatten med honung och citron. Hon skulle bara dricka rumstempererade drycker och undvika kolsyra.

–?Första veckan var jag grinig och hungrig. Dessutom hade jag fruktansvärt ont i huvudet. Jag hade abstinens efter Coca-colan.

Maria skulle också promenera mycket och gå och lägga sig under kapha-tid, det vill säga mellan sex och tio på kvällen.

Slutade äta röda saker

Maria fick också veta att det inte är bra för henne att sova på dagtid. Om hon behövde vila under dagen skulle hon vila sittande i en stol. Hon fick också rådet att sluta äta röda saker.

–?Paprika, äpplen, hallon. Jag slutade med allt som var rött.

Och de enkla råden gav resultat. Efter den första veckan släppte huvudvärken och hon började se positivt på livet igen. Och det bästa av allt – magontet försvann. Så bra som magen var nu hade den aldrig varit. Maria reste på semester till Indien och där hon fick en ayurvedabehandling.

–?Det var väldigt avslappnande och gav ny energi.

Ett år senare var Maria på en ny konsultation. Hon mådde mycket bättre och hon fick lite andra råd än tidigare eftersom man inom ayurvedan tar hänsyn till både kroppstypen och i vilket skede i livet man är.

– Jag har fått verktygen att hantera motgångar och konflikter. Jag har blivit lugnare och kan faktiskt kommunicera med min före detta man igen. Jag är mycket mer positiv nu.

FAKTA

En uråldrig lära om kroppsvätskorna

Ayurveda betyder ”kunskap om livet” och är en traditionell indisk hälsovetenskap. Den bygger på en lära om kroppsvätskorna, och på föreställningen om de tre kroppstyperna: vata, pitta och kapha. Vata står för rörelser, pitta för förbränning och kapha för tröghet och struktur. Genom att identifiera vilken kroppstyp man till största del är får man nycklar till hur man kan hantera stress och sjukdomar.

Källa: NE och www.vedalila.se

Rådgivaren: Läran hjälper dig att hitta svaren hos dig själv

Peter Ljungsberg, ayurvedisk hälsorådgivare på Veda Lila i Stockholm:

–Ayurveda hjälper dig att skapa hälsa och förhindra sjukdomar. Vi är alla olika och det som en del mår bra av mår andra dåligt av. Det handlar om att lära känna sig själv, vad man behöver.

Finns det några risker?

– Gör man på rätt sätt ska det inte vara några problem. Men kroppen sätter ju igång en reningsprocess och det kan ge upphov till huvudvärk och stress i början.

... och så säger den västerländska vetenskapen:

Det finns få studier kring huruvida ayurveda ger några hälsoeffekter, och ayurvedans positiva egenskaper på människan har därför inte kunnat styrkas vetenskapligt. De ­studier som gjorts av specifika ayurvedapreparat visar inte några fördelar av ayurveda utöver de effekter som syns av placebo. Till skillnad från till exempel akupunktur används inte ayurvedan inom allmänmedicinen. Det har också visat sig att vissa ayur­vediska ört­preparat innehåller tungmetaller som är farliga för kroppen.

Källor: Nationalencyklopedien och Sonny Larsson, apotekare och ­forskare i växtbaserade läkemedel

Viktoria Hansén

ARTIKELN HANDLAR OM