”Utslagen såg ut som giraff-fläckar”

1 av 3 | Foto: Foto: THOMAS JOHANSSON
I dag är Agnes helt återställd, till mamma Kristinas stora glädje.
HÄLSA

Agnes, 8, drabbades av denguefeber i Thailand

Agnes, 8 år, fick feber på den Thailändska semesterön Koh Lanta. Fläckliknande utslag spridde sig över kroppen och hon började blöda i mun och näsa.

I efterhand visade det sig att hon drabbats av dengue-feber. För andra gången.

– Det kunde ha gått riktigt illa, säger mamma Kristina.

2006 tröttnade familjen Sandström på ekorrhjulet i Sverige och flyttade till Thailand. Barnen sattes i svensk skola på Koh Lanta medan föräldrarna byggde upp ett fastighetsföretag. Från sitt hus hade de utsikt över havet. Elefanter vandrade förbi om morgnarna och badtemperaturen låg på 28 grader året runt. Barnen Agnes, 8, och Ludvig, 10, stormtrivdes. Men i maj förändrade en mygga deras liv. Eller rättare sagt: två myggor. Agnes insjuknade med feber och lätt illamående.

Började blöda i munnen

På kvällen när tänderna borstades började hon blöda i munnen och näsan. Så småningom dök även små prickiga utslag upp, som senare flöt ihop till fläckar liknande giraffens.

– Jag minns att jag satte mig rakt upp i sängen mitt i natten, det kom som en uppenbarelse: hon har denguefeber! Jag gick upp och hittade symtomen på internet, de stämde på pricken, säger Kristina.

Hon tog med sig Agnes och åkte direkt till sjukhuset. Läkaren konstaterade att hon hade rätt, Agnes hade denguefeber, en svårare variant som kan uppstå hos personer som återinfekteras med viruset. Förkylningar kommer och går hos skolbarn varför en första denguefeberinfektion lätt kan passera obemärkt, vilket hände i Agnes fall.

Två sorters antikroppar

– Vi hade ingen aning om att hon redan hade haft denguefeber. Vi fick veta det först efter att läkarna hittade två olika sorters antikroppar i hennes blod.

Den andra infektionen är ofta allvarligare än den första; ibland kan blödningar uppstå i inre organ varpå patienten kan dö i en blödningschock. Lyckligtvis drabbades inte Agnes av några inre blödningar och repade sig efter en vecka med febernedsättande paracetamol och vila. Det finns inte något läkemedel mot denguevirus. Därför kan man bara lindra symtomen.

– Man smittas av myggor, berättar Kristina. Vi har alltid varit noga med att smörja in Agnes men hon har blivit biten ändå, tyvärr.

Eftersom man inte ville riskera att Agnes skulle smittas en tredje gång bestämde sig familjen för att lämna Thailand i slutet av juli. Ett tufft beslut: det var svårt att överge drömtillvaron och vännerna.

Agnes förebrår dessutom sig själv.

– Hon känner sig ledsen och tror att det är hennes fel. Det är egentligen för mycket för en åttaåring att bära. Men vi förklarar att det är den dumma myggans fel.

Kristina vill framhålla att svenskar som åker till Thailand ska njuta av semestern och inte oroa sig i onödan.

Fick inga men

– Vi har haft maximal otur. Men om ditt barn får feber är det bättre att åka till sjukhuset en gång för mycket än för lite.

I dag har Agnes inga men från sjukdomen. Familjen är i full färd med nästa flytt – Sveriges klimat är för kallt.

– Vi åker till Torrevieja i Spanien. Barnen ska gå i svensk skola där. Min man och jag får försöka hitta någon ny affärsmodell. Vi ser inga stängda dörrar, bara möjligheter. Och där finns ingen denguefeber.

FAKTA

Experten svarar: Använd myggstift!

Helena Hervius Askling är infektionsläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset. Hon säger att det är extremt ovanligt att turister drabbas av denguefeber två gånger:

– Det är inget att oroa sig för om man åker till Thailand.

Hur skulle du beskriva denguefeber?

– Det är som en allvarlig influensa med feber och illamående. Den kan vara svår att skilja från malaria, vilket man bör utesluta på sjukhuset.

Vad händer om man har oturen att smittas en andra gång?

– Det har visat sig att kroppen reagerar annorlunda då. Infektionen är svårare och man kan få blödningar. Det är också vanligare hos barn.

På vilket sätt kan man skydda sig själv och barnen?

– Eftersom myggor sprider både denguefeber och malaria bör man vara noga med att smörja in sig med myggstift.

Andra tropiska sjukdomar

Malaria: Smittar via myggstick. Kan i värsta fall leda till döden, inget vaccin finns varför profylax rekommenderas om man ska vistas i malariatäta områden. Japansk encefalit: Smittar via myggstick. Virusorsakad hjärninflammation som finns i sydostasien. Extremt ovanlig, hög dödlighet. Vaccination finns.

Snäckfeber: Orsakas av parasiter som lever i sötvatten. Larver och ägg hamnar i kroppens vävnader och kan orsaka ärrbildningar och påverka funktionen hos inre organ. Maskarna dödas med läkemedel.

Källa: Smittskyddsinstitutet.