Ligg still

– för större chans att bli gravid

HÄLSA

Kvinnor som genomgår fertilitetsbehandling har större chans att bli gravida om de ligger still i 15 minuter efter inseminationen, rapporterar BBC.

I en ny studie kunde brittiska forskare se att kvinnor som låg still i minst 15 minuter efter en insemination hade 27 procents chans att bli gravida, jämfört med 17 procents chans hos de som reste på sig tidigare.

I studien ingick 390 par. Alla gavs tre behandlingstillfällen, men hälften av kvinnorna ombads att röra på sig kort efter inseminationerna medan hälften fick ligga kvar minst en kvart.

Resultatet förvånande

Efter första försöket hade 10 procent av kvinnorna som låg still blivit gravida, följt av 10 och 7 procent till efter andra och tredje försöket. Samma siffror för kvinnorna som gick upp tidigare var 7, 5 och 5 procent.

Professor William Ledger från University of Sheffield menar att resultatet av studien är lovande och att det stödjer en ursprunglig tanke om att man genom att hålla upp fötterna efter en insemination skulle låta gravitationen ge sperman en hjälpande hand. Samtidigt, säger han, var andelen kvinnor i studien som blev gravida överlag låg, jämfört med hur statistiken ser ut vid många andra fertilitetscenter som inte använder tekniken.

Forskarna bakom studien själva tyckte att resultatet var förvånande eftersom tidigare studier har visat att sperma når ägget inom ett par minuter, uppger BBC.

ARTIKELN HANDLAR OM