”Kan man ge kosttillskott till en tioåring?”

Doktor Stefan svarar

HÄLSA
Stefan Branth är specialist i invärtesmedicin och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Fråga: Jag är en orolig mamma till en tioårig kille som har problem med att han tränar ganska mycket, men äter för lite. Han är smal som en sticka och får ofta ont i magen, blir illamående och känner sig magsjuk fast han inte är det. Ibland säger han att magen känner sig hungrig men inte han. Han håller på med väldigt konditionskrävande sporter men orkar inte så mycket och blir lätt grinig och ledsen. Vad kan jag göra? Finns det tillskott man kan ge en så ung?

Terese M

Svar: Hög eller låg ämnesomsättning hos barn men även vuxna bestäms av aktivitetsnivå och muskelmassa. När det gäller din tioåriga kille rör det sig onekligen om hög aktivitetsnivå. Symtom på att kostintaget inte täcker utgifterna visar sig i att han inte orkar ordentligt och blir ledsen och grinig.

Problem som magont och illamående kan höra samman med lågt matintag men då oftast på grund av något bakomliggande problem där det vanligaste är magkatarr som även barn kan drabbas av ibland. Refluxsjukdom då magsyra stöts bakåt upp i matstrupen kan drabba vilken ålder som helst och ibland bara ge symtom i form av illamående och matleda. Oro, ångest och stress kan ge illamående och symtom från magen.

Ditt barn är i en fas i livet då barnläkarna brukar tala om nioårskrisen. Det är en normal utvecklingskris med tankar och funderingar om livet där barnen har svårt att uttrycka sig i ord och det då i stället blir kroppsliga symtom.

Att ge kosttillskott är inget jag rekommenderar. När det blivit så besvärligt som du beskriver måste man istället dra ner aktiviteterna för att sedan successivt återgå när din kille mår bra igen. Med noggranna rutiner, minskad press och lite tid brukar det efterhand lösa sig bra. Barn i den här åldern svälter inte sig frivilligt eller till någon allvarlig grad, vilket är bra att ha i åtanke. Men först och främst bör ni göra en ordentlig medicinsk undersökning.

Stefan Branth

Mejla dina frågor till mig, [email protected]