Så får du ungen snorfri

7 enkla tips: Håll familjen frisk i vinter

HÄLSA

Som ett brev på posten.

Nu är förkylningarna här.

Med enkla medel kan du förhala plågan – eller i bästa fall – slippa den helt.

Foto: colourbox.com

Ju mer tid vi spenderar inomhus, ju fler chanser för viruset att spridas. Och ju fler som är förkylda, desto fler som sprider smittan. Det kan kännas omöjligt att slippa undan, men det finns faktiskt sätt som hjälper dig att hålla dig frisk längre – här är sju enkla och effektiva.

FAKTA

Så håller du dig frisk i vinter

Undvik leksaker i väntrummet hos läkaren

Med tanke på alla sjuka barn som tummar på bilarna och böckerna i väntrummet är det inte direkt någon överraskning att de kryllar av virus. Och att bara torka av dem hjälper inte.

– Det tar bort en del, men hjälper inte mycket, säger Diane Pappas, läkare vid University of Virgina.

För att verkligen får bort baciellerna krävs tvål och varmt vatten.

För att undvika att ditt barn sprider smitta vidare när ni väntar på doktorn – håll näsa och händer rena och torka upp så gott det går.

Håll rent hemma

Rengör handtag på dörrar och skåp ordentligt en gång i veckan. Liksom strömbrytare och fjärrkontroller där virus gärna samlas.

Pilla inte i ansiktet

Svårare sagt än gjort. De flesta barn gnider sig i ansiktet titt som tätt, vilket lätt sprider de baciller de har på händerna. Är det stört omöjligt att få dem att sluta – se till att hålla händerna så rena som möjligt.

Nys – i armvecket

En näsduk är såklart optimalt att täcka mun och näsa med då du nyser – men har du ingen till hands skyddar armvecket omgivningen lika bra. Nyser du i handen, och sedan rör vid någon annan för du garanterat smittan vidare.

Tvätta händerna

Rena händer är överlägset det bästa sättet att stoppa smittan. Gäller stora som små.

Sjuka barn ska vara hemma

Att hålla sjuka barn hemma minskar risken att smittan sprids. När barnet varit feberfritt i ett dygn är de okej att återvända, även om det har kvar vissa symptom. Så långt in i sjukdomen smittar man inte, och att vänta ut all snor och hosta kan ta veckor.

Lev hälsosamt

Motionera, sov ordentligt och ät bra mat – det gör både dig och dina barn mer resistenta. Mår du bra mår ditt immunförsvar bra. Och även om du skulle bli sjuk, blir du snabbare frisk igen om du är i form.