"Brottsliga" gener gav kortare fängelsestraff

HÄLSA

En man i Italien har fått sitt fängelsestraff sänkt med ett år tack vare sina gener.

Det är första gången en europeisk domstol sänker ett straff med hänvisning till brottslingens genuppsättning, uppger Vetenskapsradions nätupplaga.

Mannen dömdes först till nio års fängelse för att ha knivhuggit en annan man till döds. Redan det straffet var lindrigare än brukligt eftersom mannen lider av en psykiatrisk sjukdom. Försvarsadvokaterna var dock inte nöjda utan ville se en ytterligare sänkning av strafftiden.

”40 procent av alla män har den”

När man genomförde en rad olika tester visade det sig så att mannen bar på ett antal gener som tidigare har kopplats till brottsligt beteende. En gen var särskilt intressant. Den kan nämligen kopplas till dålig impulskontroll och det var fyndet av den som gav mannen 365 dagars extra frihet.

Även om genen har kunnat kopplas till brottsligt beteende tycker inte Lars Oreland som är professor i Uppsala att det är rimligt att förkorta mannens tid bakom lås och bom för att han bär på den.

– Nej, eftersom det handlar om en variation som ligger inom det normala. 40 procent av alla män har den här varianten, säger han till Vetenskapsradion.