Gravid: Lägg pengarna på annat än kakaosmör

– Inga krämer hjälper mot bristningar

HÄLSA

Body shop påstår att deras kräm effektivt förebygger bristningar hos gravida.

Men det är inte sant – krämerna hjälper inte alls.

Nu tvingas företaget backa.

Bristningar på magen drabbar många gravida. Body Shop är ett av flera företag som påstår att de har lösningen i form av en kräm kallad Cocoa Body Butter – en av företagets mest populära produkter. Så sent som igår kväll stod det så här på deras hemsida: ”Cocoa Body Butter… förebygger effektivt bristningar.”

Ingen bevisad effekt

Men när vi frågar vad de bygger det på, backar företaget. I ett mejl skriver de: ”Vi måste göra en liten pudel – oss veterligen finns det precis som du säger inga vetenskapliga bevis för kakaosmörs effektivitet när det gäller att förebygga hudbristningar. Det som finns är anekdotiska bevis, men det är självklart inget vi kan hänvisa till på det sättet.”

I morse ändrades hemsidan till: ”…sägs enligt traditionen kunna hjälpa till att förebygga hudbristningar.”

Varför fortsätter ni skriva att det skulle kunna hjälpa?

– Traditionsmässigt är det många som tror det, säger Sonja Dandenell på Body Shop.

Bygger ni era produkter på anekdoter?

– Nej. Krämen är fuktighetsbevarande och det är ingen anekdot, säger hon och hänvisar alla följdfrågor till en kollega som ber att få återkomma.

”Går inte att förebygga bristningar”

Harry Beitner är docent och överläkare på hudkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset. Han avfärdar krämer och oljor.

– Det går inte att förebygga brisningar. De uppkommer allmänt när huden expanderar snabbt och är kopplade till hormonförändringar, säger han.

Vetenskapliga studier stödjer också det. Så sent som förra året visade till exempel en dubbelblind, randomiserad och placebokontrollerad studie kring just kakaosmör att den mest… luktar gott.

Åsa Erlandson

ARTIKELN HANDLAR OM