”Läkaren skrattade mig rakt i ansiktet”

Terese Hayd lider av fibromyalgi

HÄLSA

Terese Hayd, 31, har ständig smärta i hela kroppen.

Vissa dagar gör det så ont att hon inte ens kan ha kläder på sig.

Hon lider av fibromyalgi – en obotlig sjukdom.

Foto: Lars Hedelin
Terese Hayd lider av sjukdomen fibromyalgi vilket innebär att hon mer eller mindre har en ständig värk i hela kroppen. ”Vissa kroppsdelar gör mer ont än andra, som huvud, armar och nacke”, berättar hon.

Fram tills jag var tolv år var jag som vilket barn som helst: stark, aktiv och full av liv. Jag idrottade mycket och var riktigt lovande i tennis.

Men så en dag i sjuan svimmade jag plötsligt på tennisbanan. Det kommer jag aldrig att glömma. För sedan den dagen har jag levt med ständig spänningshuvudvärk och drabbats av elaka migränattacker. Sorgligt nog tvingades jag sluta med tennisen, eftersom huvudvärken blev totalt outhärdlig vid minsta fysisk ansträngning.

Efter att ha genomlidit skoltiden och gymnasiet började jag arbeta inom vården. Efter ett tag började min värk sprida sig ner mot axlarna och nacken. Eftersom det ingick tunga lyft i mitt yrke trodde jag bara att jag hade fått arbetsskador. För att orka med mitt jobb bestämde jag mig för att börja styrketräna. Men det hade jag inget för, ju mer jag tränade desto värre blev smärtan.Läs hela Tereses historia – prenumerera på Plus.

Minna Tunberger