”Värken försvann”

Med nya medicinen slipper MS-sjuka Malin kryckorna

HÄLSA

Nu finns en ny effektiv medicin mot MS.

Malin Caesar, 33, är en av de första som provat.

- Trötthet, värk och domningar försvann, säger hon, tacksam över att slippa kryckorna.

Foto: lotte fernvall
Känner sig stark igen MS-sjuka Malin Caesar led av trötthet och svåra smärtor innan hon fick prova den nya effektiva medicinen Tysabri. ”Vilken skillnad. Värk och domningar försvann”, säger hon.

Medicinen heter Tysabri och är dubbelt så effektiv som all tidigare behandling.

I första hand ges det till patienter med skovvis MS, som inte fått tillräckligt bra effekt av sina gamla läkemedel. Men även patienter med snabbt förvärrad MS kan få prova preparatet.

Malin Caesar drabbades av sjukdomen 2002.

-Jag började se dubbelt på ena ögat. Ögonläkaren kunde inte förklara vad som hänt utan skickade mig till en neurolog på Huddinge sjukhus, berättar hon.

Besvären blev värre

Två dagar senare fick hon veta att hon drabbats av multipel skleros, MS. Hon erbjöds vara med och prova en ny medicin, men trots två års behandling blev besvären bara värre.

-Jag fick nervsmärtor i händerna. Krypningar, domningar och en brännande känsla i benen, och så var det den ständiga tröttheten. Det var tungt, säger Malin som gick med kryckor när smärtan var som värst.

Snart förstod hon att hon fått placebo, overksam medicin.

När studien avslutades erbjöds alla den riktiga medicinen.

-Vilken skillnad. Plötsligt kände jag mig stark igen, säger hon.

Malin går sedan dess till sjukhuset för en ny dos var fjärde vecka.

Låser cellerna

Sjukdomen är dock inte borta, ibland återkommer besvären. Medicinen rår inte på inflammationen som ligger bakom, utan låser tillfälligt fast inflammationscellerna så att de inte kan lämna blodbanan och ta sig in i nervsystemet.

-En fantastiskt effektiv behandling. Den ger betydligt bättre resultat än allt vi tidigare använt, säger professor Tomas Olsson på Karolinska institutet i Stockholm.

Antalet skov, de perioder då sjukdomen förvärras, minskar med två tredjedelar.

Och nybildningen av inflammationer i hjärnan, "plack", minskar med 90 procent.

-Det halverar risken för handikapp, säger Olsson, och är hoppfull inför framtiden då flera lovande MS-mediciner är på väg. Känner sig stark igen MS-sjuka Malin Caesar led av trötthet och svåra smärtor innan hon fick prova den nya effektiva medicinen Tysabri. "Vilken skillnad. Värk och domningar försvann", säger hon.Foto: Lotte Fernvall

Många mediciner på väg

12000 svenskar har MS