När förkylningen ändå smyger sig på...

Så blir du snabbare frisk

HÄLSA

Näsan rinner, huvudet värker och halsen är hest irriterad.

Ta det lugnt. Rid ut stormen hemma med té och en god bok. Sömn är mirakelmedicinen framför alla.

Däppt näsa?

Ligg högt! Ta en extra kudde eller höj huvudändan med hjälp av telefonkataloger under sängbenen. Prova även näsdroppar eller spray med koksaltlösning. De löser upp slemmet i näsan. Låt alla i familjen har var sin flaska så ni inte sprider smittan mellan er. Räcker inte det finns avsvällande nässpray. Tänk dock på att aldrig använda dem i mer än en vecka-tio dagar. Då riskerar du kronisk nästäppa.

Ont i halsen?

Varm dryck och halstabletter kan ge en viss lindring. Välj i så fall en sugtablett med bakteriehämmande effekt. I år finns även en med antiinflammatorisk effekt som kan vara värt att prova. Är du hes ska du prata så lite som möjligt, men viska inte! Det anstränger rösten ytterligare.

Jobbig hosta?

Prova med honung i lite varmt vatten. Enligt en ny studie dämpar den hostan minst lika bra som hostmedicin. Har du slemhosta ska du även försöka hosta upp slemmet för att rensa luftrören. Får du däremot irriterande rethosta och honungen inte hjälper kan du prova med en hostdämpande medicin.

Håll dig uppe så mycket som möjligt eftersom både hostan och nästäppan blir värre när du lägger dig ner.

Feber och värk?

Ha gärna svalt hemma. Får du riktigt hög feber och värk i kroppen finns receptfria värktabletter som hjälper. Tänk bara på att lite feber kan vara bra att ha.

ARTIKELN HANDLAR OM