Sjung – och må bättre

”Man kan minska förskrivning av Losec”

HÄLSA

Lite krasslig?

Gå till doktorn och få körsång på recept.

– Det här är ingen humbug på något sätt, säger socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson som satsar en halv miljon på projektet.

Foto: Foto: MAGNUS SANDBERG
lever längre De som håller på med kulturaktiviteter, som till exempel körsång, kan leva längre enligt ny forskning. Här sjunger Caroline af Ugglas i tv-programmet Körslaget.

Löser du korsord, dansar eller läser mycket? Då kan du leva upp till 15 år längre än de som inte är kulturellt aktiva, enligt forskningen.

– En vältränad, aktiv hjärna är en väl så viktig komponent som mathållning och motion, säger Gunnar Bjursell, professor i molekylärbiologi och föreståndare för Centrum för kultur och hälsa vid Göteborgs universitet.

Satsning på kultur

Och nu hakar politikerna på. Regeringen ger i veckan en halv miljon kronor till ett försöksprojekt där en vårdcentral i Helsingborg ska kunna ordinera kulturaktiviteter till vissa patienter – på samma sätt som man kan skriva ut motion på recept.

– Vi måste sätta på oss nya glasögon. Vi är beredda att satsa en peng på att se om livskvaliteten förbättras om patienterna kan konsumera kultur, säger Christina Husmark Pehrsson (M).

Hon påpekar att projektet ska utvärderas efter ett år och att det inte får krocka med den traditionella skolmedicinen. Projektet handlar inte om att få gå gratis på bio eller teater, utan till exempel att vara med i en bokcirkel eller jobba med hantverk.

”Blir färre fallolyckor”

Behandlingen riktar sig främst till långtidssjukskrivna, men enligt Gunnar Bjursell kan ökad kulturkonsumtion hjälpa de flesta patienter.

– Man kan minska förskrivning av Losec genom att få äldre att sjunga i kör och man kan öka äldres balans med hjälp av dans, vilket innebär att vi får färre fallolyckor, säger han.

Eva Buskas