Banta eller böta

Japan förbjuder fetma

HÄLSA

LONDON. För fet för Fukuyama?

Nu är det förbjudet att vara Big in Japan.

Foto: Foto: AP
Feta böter? Den nya lagen kan slå hårt mot Japans runda nationalatleter, sumobrottarna. Huruvida de omfattas eller möjligen undantas av lagen framgår inte.

Den industrialiserade världens smalaste folk är tydligen för tjock. Japanska myndigheter fruktar en explosion av så kallat metabolt syndrom så till den milda grad att man lagstiftat om ett maximalt midjemått, skriver Globalpost.

Åkomman, i landet kallad metabo, är en form av bukfetma i kombination med högt blodtryck och höga halter av fett i blodet, som kan leda till hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.

Sedan förra året får kvinnor över 40 år inte mäta mer än 90 centimeter om midjan. Gränsen för männens kula är 85 centimeter.

Lagen ska bidra till besparingar inom sjukvård och öka hälsan, men experterna är oeniga om hur effektiv åtgärden är. Trots det ivrar invånarna till gymmen, tuggar örtpiller och går på diet för att uppnå de strikta målen.

Företagen hotas med böter om deras anställda är för rundlagda. I år tvångsmäts 56 miljoner japaners midjor. I landet lider fem procent av fetma, jämfört med 35 procent i USA.

Andreas Victorzon