Låt energin spira i höst!

1 av 3
HÄLSA

Sluta gäspa och snora! Kropp & Hälsas Petra Weiss testar om gröna alger kan göra dig pigg och tipsar om flera behandlingar som ger dig den energikick du behöver just nu.

Grönt är skönt, sägs det. Kan inte annat än hålla med när algsörjan smörjs in över hela min kropp och värms upp med plast och varma handdukar.

Pigg och fylld av energi?

Zzzzzzzzzzzzzzzz......

Jag är väldigt grön.

Faktiskt riktigt rejält grön – från topp till tå. Bara ansiktet har behållit sin ljusrosa nyans, mest för att jag själv bad om det.

Var inte riktigt redo för ett komplett Kermit-moment.

Men nu är jag faktiskt insmord i alger, en upplevelse som ingalunda påminner om den stickande, smått unkna doften av förmultnande havsväxter som vi möts av vid kustremsan.

Tvärtom doftar jag riktigt gott av rosengeranium och cederträ.

Innan har jag skrubbats len som en babyrumpa med en ekologisk skrubb, tillverkad av något så spännande som tång från den svenska västkusten, mineraler från ekologiska havssaltkristaller, essentiell fettsyra från ekologisk kallpressad olivolja och tusenårigt mineralrikt salt från Himalayas berg. Är det sånt här Yetin regelbundet njuter av ska jag genast byta yrke.

Rensar ut och sätter fart

Plast och ljumma handdukar ska få alg-inpackningen med alger, olivolja, eteriska oljor, avokado och spirulina att få igång min blodcirkulation med turbofart och göra mig pigg som en mört. Jag skänker detta en tanke innan jag slumrar till lite lätt.

Förutom den uppiggande effekten ska algerna rensa ut onödigt skräp i kroppen och göra mig en smula slankare, något som givetvis är nästan ännu mer tilltalande än den utlovade energikicken.

Det är vansinnigt skönt när hudterapeuten Jessica Renström på Njuta spa masserar mina fötter med en olja samtidigt som jag är inpackad som en het sill. Inte konstigt att det är svårt att hålla sig vaken, något jag också påpekar.

Får veta att den utlovade pigghetseffekten inte kommer förrän dagen efter, vilket nog är tur, med tanke på att dagen snart är slut och extrem energi känns bortslösad.

– Ingen alkohol på 24 timmar heller och drick mycket vätska! Var lite försiktig med träning också, för du kan vara rätt trött, upplyser

Ulrica Schillström, ägare till Njuta Spa i Nacka Strand, strax utanför Stockholm.

Nähä?

Räknar efter. Än är det långt till fredagskvällen. Men hur blir det med min crosstraining? Ska jag falla ner av utmattning efteråt, eller kan jag köra hem? I nuläget känns det mesta omöjligt.

En riktigt pigg fredag

Efter en timme torkar Jessica bort algerna och min hud är både varm och len. Nog har cirkulationen satt igång allt – tvärtemot vad huvudet sysslar med, dessvärre.

Är behagligt trött men lyckas ändå få i mig en liter vatten och härda ut 45 minuter på crosstrainern innan jag stupar i säng och somnar snarkandes.

Dagen efter är jag faktiskt riktigt pigg och fylld med energi! Tror inte att det beror på att det är fredag, för byxorna sitter dessutom en smula lösare. n

FAKTA

Mölleviks detoxbehandling

Tid: 60 minuter.

Pris: 990 kronor.

Var: Njuta Spa, www.njutaspa.se

1 Spirulina

Tid: 60 minuter.

Pris: 650 kronor.

Vad är det: Alginpackning med färsk spirulina som ger kroppen nödvändiga vitaminer, mineraler och proteiner vilket ger näring och energi. Effektiv i samband med olika typer av dieter.

Var: Planet fitness.

www.planetfitness.se

2 Universal contour wrap

Bli bandagerad med mineraler.

Tid: Cirka 60 minuter.

Pris: 950 kronor (2 400 kronor för tre gånger).

Vad är det: Kroppen lindas

med varma, mineralrika bandage (innehåller bland annat magnesiumsulfat, natriumklorid och zinkoxid), som får sitta kvar i cirka en timme. Sammansättningen av mineralerna och leran gör att slaggprodukter drivs ur kroppens bindväv.

Var: Svenska hudvårdskliniken. www.svenskahk.se

3 Scen tao massage

Tid: 75 minuter.

Pris: 1 095 kronor.

Vad är det: Topp till tå-behandling som stimulerar energiflödet i kroppen med varma lavastenar, akupressur och scen tao-olja. I behandlingen ingår

akupressur och rengöring i

ansiktet med grönt te, ginseng och ginko baloba.

Var: Sergel spa & fitness.

4 Marmamassage

Slappa på shiatzumadrass.

Tid: 25 minuter.

Pris: 445 kronor.

Vad är det: Du ligger på en skön shiatzumadrass iklädd yukata och får en djupavslappnande ayur-

vedisk marmamassage över ansikte, händer och fötter.

Massagen ska lösa upp blockeringar och få kroppens energi

att flöda fritt.

Var: Varberg stadshotell asia spa.

www.varbergsstadshotell.com

5 Ayurvedisk massage deep-tissue

Tid: 50 minuter.

Pris: 800 kronor.

Vad är det: Djup ayurvedisk

massage som ges med varm sesamolja, speciellt komponerad för att passa varje enskild kroppstyp (dosha). Inkluderar fötter, mage, huvud och ansikte. Massagen balanserar, vitaliserar och ger en djup avslappnande effekt.

Var: Centralbadet.

www.centralbadet.se

6 Ispool

Tid: Så länge du pallar, men rekommendationen är att doppa sig snabbt några gånger.

Pris: 395 kronor (entré till spa).

Vad är det: 10-gradigt vatten i en pool som finns i ett helt vitt rum. Ljuset är kallt och från botten av poolen kommer ett svagt blått sken. Ispoolen är en uppfriskande upplevelse, särskilt om du just

klivit ur den heta poolen eller kommit ur bastun och sätter rejäl speed på blodcirkulationen.

Var: Vann spa.

www.vann.se

7 Floating

Tid: 45 minuter.

Pris: 660 kronor.

Vad är det: Du ligger i en tyst och mörk saltvattentank med 34,5-gradigt vatten som är lika salt som Döda havet. Forskning visar att floating ökar blodcirkulationen och stärker immunförsvaret. Ger djup avslappning. Behandlingen motsvarar cirka

6 timmars sömn i återhämtning

för kroppen.

Var: Yasuragi Hasseludden. www.yasuragi.se

8 Ljusterapi med färg & Ljud

Visuella vitaminer till klassisk musik.

Tid: 25 minuter.

Pris: 275 kronor.

Vad är det: Färgterapi som fungerar som visuella vitaminer och har en vitaliserande effekt. Du blickar in i en stark färgupplevelse och väljer färg efter egen smak, samtidigt som du lyssnar till klassisk musik framtagen för att generera olika effekter beroende på om du vill få energi, bli avslappnad eller få ökad koncentrationsförmåga.

Var: Yasuragi Hasseludden.

www.yasuragi.se