Pigmentfläckar? Nej tack!

Så blir du av med fläckarna

Foto: COLOURBOX
HÄLSA

När huden blivit vinterblek börjar sommarsynderna synas ordentligt i ansiktet och vi ångrar att vi inte valde högre solskyddsfaktor.

Men det går att bli av med solfläckarna. Här är 6 metoder som fungerar.

Nu när vinterkylan biter i kinderna och den gyllene färgen från i somras har försvunnit, syns ojämna fläckar i olika nyanser på pannan, kinderna och överläppen.

Det är straffet för ett alldeles för lågt solskydd och alltför många timmar i gassande solsken.

Med åren syns våra synder tydligare på huden allt eftersom den åldras, blir tunnare och mer fuktfattig. Åratals solande tar ut sin rätt och UV-ljusskador resulterar i djupa rynkor och gulaktig missfärgning.

Viktigt träffa läkare

Men det går att få huden fin igen.

– I dag går nästan alla typer av fläckar att ta bort, men det krävs mellan två och fyra behandlingar. Och man måste alltid träffa en hudläkare som kan avgöra vilken behandling som krävs eftersom det finns olika typer av fläckar, säger Karin Oja Julander på Eriksbergskliniken i Stockholm.

Hon varnar för att gå till oerfarna skönhetssalonger som inte har tillgång till läkare.

– Om det inte är en vanlig solskada utan cancer och du får laserbehandling på den så kan det i stället trigga i gång en massa saker, varnar Karin Oja Julander.

Går oftast behandla

Solskador går oftast att ta bort helt, liksom andra pigmentförändringar, födelsemärken – och även melasma som har hormonella orsaker.

– Du kan ta bort fläckarna i såväl ansiktet som dekolletaget och händerna, men upphöjda födelsemärken kräver lite annan behandling säger Karin Oja Julander.