”Tog åtta år att avslöja Jonathans laktosintolerans”

Sonens laktosintolerans gav Alexandra Zazzi inspiration till en laktosfri kokbok

HÄLSA

Det tog 8 år och många läkare innan Alexandra Zazzi fick bekräftat det hon länge misstänkt:

Hennes son Jonathan var laktosintolerant.

– Med facit i hand var det så självklart men hur ska man som förälder förstå det när man är mitt uppe i det? säger Alexandra Zazzi.

Snart kommer en kokbok med hennes bästa recept för laktosintoleranta.

Det var tuffa år för Alexandra Zazzi och maken Peter Jademyr. Sonen Jonathan mådde aldrig riktigt bra och trots att de gick från läkare till läkare och bad om utredningar så var det ingen som riktigt tog Jonathans tillstånd på allvar.

– Vi tror att allt började när han var två veckor gammal och fick RS-virus. Man vet inte om det är orsaken, men det kan tydligen trigga igång olika allergier som man har genetiskt, säger Alexandra.

De första åren hade Jonathan ofta torr hud och problem med andningen till och från. När Alexandra slutade amma honom vid 10 månaders ålder och han började äta fast föda märktes inga problem det första året.

Men när han var två år gammal började magen svullna och han hade ofta ont i magen, särskilt när han hade ätit.

Då började deras jakt på en läkare som kunde hjälpa dem.

– Trots att de tog prover efter prover så var det ingen som hade en aning om vad det kunde vara. Vi märkte ju att det var någonting som inte stämde med vår son, men det kändes ofta som om man blev bortviftad som en hysterisk förälder, säger Alexandra Zazzi.

Jonathan älskade mjölk

På den tiden var dessutom laktosintolerans ganska ”okänt” och det skrevs inte lika mycket om tillståndet som i dag, då man snabbt upptäcker om ett barn är intolerant eller inte.

–?Vi testade en månad med laktosfri kost men märkte ingen skillnad. Många läkare sa att det var normalt med magproblem hos barn och vi var tvungna att riktigt stå på oss för att över huvud taget få komma, säger Alexandra.

Inte blev det bättre av att Jonathan är en riktig mjölkälskare. Mjölk och välling var alltid räddningen när han inte ville äta ordentligt.

En förrädisk räddning, som det skulle visa sig senare.

Bli Plus-medlem och läs hela artikeln!