Bli drottning i baren – med hypnos

HÄLSA

Allt fler killar söker sig till hypnosen för att få hjälp med raggandet. Men får man verkligen fler ligg med hjälp av tankebearbetning?

– Det går till en viss gräns, säger tankedomptören Henrik Fexeus.

Kropp & Hälsa har lagt sig under pendeln för att testa.

Foto: Jerker Ivarsson
Matilda Gustavsson blir hypnotiserad av Fredrik Praesto.

En suggestiv ljudslinga segar sig genom rummet. Hypnotisören håller sin ringpyntade näve framför mina ögon och säger med låg, monoton röst: ”Jag vill att du föreställer dig att min hand är en magnet. Magneten drar och drar och drar ...”

En kvart tidigare möter jag för första gången Fredrik Praesto. Med långt mittbenat hår och proper kavaj – Carl-Einar Häckner möter Anders Borg – är han sinnebilden av magikern som vuxit upp. I över ett decennium har hypnoskunskaperna använts för att bota röksug, matmissbruk och alla möjliga fobier.

De senaste åren har han fått besök av allt fler singelkillar som svettas på kärleksmarknaden. Enligt Fredrik Praesto kan de hjälpas med ett par sessioner.

Söker inte tjejer hjälp?

– Nej, i alla fall inte hos mig.

När det blir dags för mig att hypnotiseras, och välja mitt eget resultat, känns det självklart att bryta det mönstret. Jag ber om att få bli drottning i baren.

– Okej, det fixar vi.

Populärkulturen har ankrat starka bilder av hypnos i våra medvetanden: en fastbunden James Bond som tvingas stirra på roterande cirkelmönster eller Lars Kepler-hypnotisörens förmåga att gräva fram blodiga sanningar. Fenomenet triggar både rädslan för kontrollförlust och längtan att betvinga en nyckfull omgivning.

Ett av de områden där hypnosens kraft lockat särskilt är dejtingkulturen. År 2005 kom Neils Strauss raggningsbibel ”The Game”, en självbiografisk roman om nördar som får ligga genom avancerade påverkanstekniker, och med den exploderade löftena om snabba fix mot kärleksfrustration.

Men funkar barhypnos?

– Det går till en viss gräns, men är ganska tråkigt. Man vill ju vinna någon på ärliga premisser, säger Henrik Fexeus, känd tankedomptör och tidigare programledare för ”Hjärnstorm” i SVT, över en Södermalmssallad.

Han är precis klar med sin nya bok ”Alla får ligga”, och förklarar hur hypnos kan fungera relationsskapande:

– Man använder sig av den andres föreställningsförmåga för att frammana vissa tankebanor.

För att exemplifiera ber han mig uppmärksamma andningen och känna efter vilken process – in- eller utandning – som är mest njutbar. Jag bestämmer mig för utandningen.

– Det jag gjorde nu, att försätta dig i ett nytt tillstånd, var en mild form av hypnos. Och om du får en bra känsla börjar din hjärna omedvetet att söka en anledning: kan det vara personen framför mig? Hjärnan lagrar associationen och nästa gång du möter känslan kommer bilden av mig att dyka upp.

Förändrar medvetandet

Hypnosfenomenet har levt med människan i tusentals år. Från 300-talet f Kr har man hittat instruktioner till hur man försätter andra i trans. Men länge var hypnos främst förknippat med varietéteatern och först under det senaste århundradet har det blivit intressant för vetenskapen. Genom att skanna hjärnan kan man i dag se att transtillståndet faktiskt ger verkliga medvetandeförändringar. Ändå tycker inte Henrik Fexeus att hypnosmetoder skulle kunna vara oetiska, som att lägga pulver i spanets drink.

Möjligheten finns redan

– Hypnos kan aldrig få dig att göra någonting som inte redan från början finns på kartan. Även om du blir hypnotiserad till att dansa som Elvis eller att strippa så är det saker du innerst inne kunnat tänka dig.

Han pekar vidare på att det alltid kommer att finnas dolda faktorer som får en människa att kliva över någon annans lägenhetströskel.

– Kanske spelades rätt låt under din tredje öl, eller också drack du för mycket. Skulle det vara svinigt av mig att spela din favoritmusik när du hälsar på? Antingen tar du kommandot över omständigheterna, eller så chansar du på att de kommer att falla ut till din fördel ändå – vilket är mindre sannolikt.

Däremot slår han fast att mekaniska tekniker för social succé är förlegade.

– De som utvecklade de mest extrema hypnosprogrammen för sådant har tagit avstånd i dag. I stället pratar man nu om något som kallas ”inner game”: att bygga upp en personlig styrka och bli attraktiv genom det.

Och den nya filosofin, med fokus på att i första hand bearbeta sig själv, gör att fler och fler halar upp plånboken för en hypnossession.

– Jag hinner behandla långt ifrån alla som söker sig till mig, säger Fredrik Praesto.

Dansar tätt

– Magneten drar och drar och drar och ...

Jag är tillbaka på hypnossoffan. Efter en lång avslappningsfas börjar arbetet med att göra mig socialt oemotståndlig. Fredrik Praesto ber mig tänka på ett framgångsrikt ögonblick ur det förflutna.

Jag frammanar en tryckare på mellanstadiet, min beundrarmässigt mest lyckosamma period, och dansar tätt med Alex i parallellklassen. Popcorn knastrar under strumporna och en billig rökmaskin pustar lätt. Men små ångestmoment envisas med att tränga in bilden: någon gör kräkimitationer åt vårt håll och jag funderar över om svetten syns genom jazzbyxorna. Det är lite som när man försöker räkna får och djuren ständigt provocerar genom att snubbla på staketet.

Varje möte ska bli succé

Så småningom förväntas jag ha landat i känslan och Fredrik Praesto leder mig genom ett segertåg till fest: varje möte blir succé. Det är ytterst behagligt och när ögonen till slut öppnas, persiennerna dras upp och jag kliver ut på Götgatan känns världen lite nyfödd.

Plötsligt passerar Ola Rapace. Jag återskapar framgångskänslan och ler stort. Han ser mig inte.

FAKTA

Hypnosforskaren: Fråga dig vem hypnotisören delar säng med

Etzel Cardena är professor i psykologi med inriktning på parapsykologi och hypnos vid Lunds universitet.

Vad är hypnos?

– När någons uppmärksamhet fokuseras på ett sätt som gör personen mottaglig för suggestioner. Samma sorts förändrade medvetande kan uppstå om man uppslukas av en film eller dagdrömmer sig bort.

I dag måste man ansöka hos Socialstyrelsen för att få utföra estradhypnos. Varför är det så reglerat?

– Forskning visar att risken för negativa upplevelser är betydligt högre i underhållningssammanhang än i terapin. Det är viktigt att hypnotisören följer upp sina scenoffer. Någon kanske har dåliga minnen och ingen att prata med, en annan känner sig inte riktigt vaken och förväntas köra bilen hem.

Så hypnos kan vara farligt?

– De allra flesta upplever sig stärkta och utvilade av hypnos, men 2–3 procent känner obehag. Det brukar i så fall handla om jobbiga minnen som tränger upp till ytan eller att man inte känner sig helt klar efter uppvaknandet. Dessutom ska man inte hypnotisera psykosnära människor utanför den seriösa terapin.

Vad tror du om hypnosmetoder i raggningssyfte?

– Det första man ska göra om någon skriver en bok eller utlyser en workshop i hypnoshemligheten till sex är att fråga sig: vem delar den här personen säng med? Svaret brukar inte vara Angelina Jolie direkt.

Vad är utmärkande för personer som är mottagliga för hypnos?

– De allra flesta kan hypnotiseras. Forskning talar för att hypnotiserbarhet delvis är en medfödd egenskap. Traditionellt har det hävdats att kreativitet hör samman med hypnotiserbarhet men för det finns inte mycket belägg. Däremot är förmågan att uppslukas vanlig bland lätthypnotiserade.n

Matilda Gustavsson