Fet mat försämrar ditt immunförsvar

HÄLSA

Fet mat gör oss inte bara tjockare. Det gör oss även mer mottagliga för sjukdomar uppger forskare på Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

Foto: colourbox
Dra ner på fet pommes i förkylningstider.

I försök på möss upptäckte forskarna att de som åt fet mat under en längre tid blev sämre på att bekämpa bakterier i blodet. Jämfört med de möss som fick fettsnål mat, där max tio procent av energin kom från fett, blev mössen som levt på späck inte bara fetare utan sjukare och många dog av blodförgiftning. Det visade sig att deras immunförsvar försvagats av fettet så att de vita blodkroppar inte klarade av att ta hand om alla bakterier i kroppen.

– Fetma är vanligtvis förknippat med inflammation som inte beror på någon infektion, vilket innebär att immunförsvaret aktiveras i onödan. Ironiskt nog verkar nu möss som fått mycket fett i kosten ändå ha ett mindre aktivt immunförsvar när de verkligen behöver det, säger doktoranden Louise Strandberg som skrivit avhandlingen.

Även feta människor har en ökad risk att drabbas av infektioner. Enligt avhandlingen skulle det alltså bero på den feta kosten, snarare än fetman i sig.