Blossom, 3, fick en stroke – nu kan hon gå igen

HÄLSA

Blossom,3, fick en stroke och blev förlamad i halva kroppen när hon var 2 år. Läkarna sa att hennes hjärna var som en 80-årings. Nu, ett halvår senare har hon mot alla odds lärt sig gå.

Blossom Burton, 3, är ett av världens yngsta stroke-offer. I augusti föll hon ihop i hemmet i engelska Shrewsbury efter att ha klagat på huvudvärk, skriver tidningen Daily Mail. I dag fyller hon tre år och är ett levande mirakel.

– När hon skulle resa sig kollapsade hon och hela hennes vänstra sida av kroppen hängde snett, säger Blossoms pappa Richard Burton till Daily Mail.

Utlöstes av vattkoppor

På sjukhuset trodde läkarna först att Blossom hade drabbats av ett virus, men efter en röntgen konstaterade man att det var en stroke, som hade utlösts av att Blossom haft vattkoppor.

Hennes föräldrar Helen och Richard Burton fick sina liv krossade då de fick veta att deras lilla dotter skulle få tillbringa resten av sitt liv i en rullstol. Den högra delen av hennes hjärna var helt utplånad och hade samma kapacitet som en strokedrabbad 80-åring.

– Man tror ju helt enkelt inte att en tvååring kan få en stroke. Blossom hade inte rört sig på tio dagar när läkaren tog mig åt sidan och sa att Blossom aldrig skulle gå igen. Han sa att vi skulle börja handikappanpassa vårt hem. Det var fruktansvärt, berättar Richard Burton.

Mirakulös vändning

Men en vecka efter beskedet kom vändningen. Blossom började små reflexrörelser med sin vänstra hand.

– Det var inte en stor förändring men vi visste att hon började bli bättre, säger Helen Burton.

Mot alla odds, började Blossom lära sig gå på nytt och fick genomgå sex timmars sjukgymnastik om dagen. Efter en månads tuff kamp på Birmingham's Children Hospital kunde hon gå med hjälp av en liten rullator och fick komma hem till föräldrarna och storasystern Olivia, 10.  

Växte fort

Läkarna tror nu att Blossom kommer att bli helt frisk, men hon kommer att behöva operera sin vänstra sida där benet och armen är 1 centimeter kortare än den högra sidan. Under tiden hon var förlamad växte högra sidan ifrån den vänstra som stannade upp.

– Högra armen är gipsad för att låta den vänstra växa ikapp. Hon går helt själv men haltar lite och kommer att behöva medicin resten av livet för att stoppa blodproppar, säger en lättad Helen Burton.

Dr Shakti Agrawal, neurolog på Birmingham Children Hospital, var den som behandlade Blossom. Han och de andra läkarna står häpna över hennes snabba tillfrisknande.

– Hennes tillfrisknande är anmärkningsvärt. Skadan på hennes hjärna var som en 80-årig strokepatients och hon visade inga tecken på att kunna gå igen. Men tack vare hennes ålder är hennes hjärna mer kapabel att läka sig själv jämfört med en vuxen. Risken för återfall är minimal.

Hjälp av botox

Nu när Blossom är hemma igen jobbar familjen hårt med hennes tillfrisknande. Varje dag blir det simning, promenader och stretchning.

– Det är en tuff process för en liten flicka och det brukar ta upp till sex timmar om dagen, men vi måste ju kämpa vidare, säger pappa Richard.

Föräldrarna funderar även på en mer kontroversiell behandling som går ut på att spruta in flytande botox i Blossoms muskler.

– Vi tänker prova andra behandlingar innan vi testar med botox-injektioner. Men botoxen skulle helt avslappna musklerna för att kunna utveckla dem på nytt som de var innan stroke-anfallet.

Miraklet Blossom får idag fira sin födelsedag hemma med sin familj efter en lång kamp tillbaka till livet. Och snart är hon även helt frisk, försäkrar Dr Shakti Agrawal.