Astmatiker leker med döden

HÄLSA

Allt för många astmatiker tar sina mediciner fel. De struntar i instruktionerna och tar ofta enbart den långverkande bronkvidgaren. Med livet som insats.

Det är dystra siffror som redovisas på Läkarstämman i Stockholm. Inte nog med att astmatiker tar sina mediciner lite som de vill, deras läkare följer inte heller de rekommendationer som finns.

En granskning av socialstyrelsens läkemedelsregister visar exempelvis att många läkare skriver ut de populära kombinationsläkemedlen till tidigare obehandlade patienter. Mellan 33 och 58 procent av patienterna fick de här fasta kombinationerna av luftrörsvidgare och inhalationssteroider som förstahandsval.

– Häpnadsväckande. Man ska inte börja med kombinationspreparat, säger Marianne Heibert Arnlind, hälsoekonom på Centrum för allergiforskning vid Karolinska institutet till Dagens medicin.

”Anmärkningsvärt”

Hon och hennes medarbetare upptäckte också att långtidsverkande luftrörsvidgare ofta används fel.

– De ska alltid ges tillsammans med en steroid, men 18-37 procent fick inte det. Det är anmärkningsvärt, anser hon och får medhåll från professor Crister Janson som varit med och tagit fram Läkemedelsverkets rekommendationer.

– Att så många använder bara långverkande bronkvidgare gör mig ganska olustig, eftersom man åtminstone i en studie från Usa har relaterat detta till ökad dödlighet, säger han i en kommentar till Dagens medicin.

ARTIKELN HANDLAR OM