Följ mammas kontakt med vården

– via datorn

HÄLSA

Har pappa fått gå på toaletten i dag? När fick farmor städat senast?

Många oroar sig för om hemtjänsten verkligen gör allt vad de är ålagda.

Men nu kan oroliga anhöriga till äldre i Stockholms stad följa sina närståendes vård på nätet.

Foto: colourbox

Projektet Omsorgsdagboken startade i går. E-tjänsten skapades för att de anhöriga ska kunna följa sin närståendes kontakt med vårdgivare och på så sätt förvissa sig om att allt står rätt till.

Med några enkla knapptryckningar kan hemtjänstpersonalen skriva in ett kort meddelande på sin handdator. Det kan till exempel stå att "Per har duschat, ätit middag och mår bra".

”Vill öka tryggheten”

– Först och främst vill vi öka tryggheten för de äldre och deras anhöriga, säger Stockholms äldreborgarråd Ewa Samuelsson (KD).

– På sikt tror vi också att det kan underlätta arbetet för personalen. Det blir lättare att göra anteckningar på en gång än att göra det när man kommer tillbaka till arbetsplatsen och har träffat många olika personer.

Måste lämna medgivande

Den anhöriga kan sedan logga in med e-legitimation och ta del av meddelandet.

– Då kan de som till exempel inte bor i Stockholm bli lugnade genom att gå in och titta på nätet. Tjänsten är också bra om den äldre har begynnande demens. Det händer ibland att någon säger att han eller hon inte har fått mat, eller att ingen kommit från hemtjänsten. Nu blir det enkelt att kontrollera om det stämmer, säger Ewa Samuelsson.

Den äldre måste lämna sitt medgivande till att informationen visas och skriftligen godkänna de personer som ska få ta del av den.