”Jag är inte rädd för att få rynkor”

1 av 4 | Foto: börje thuresson
”Det är viktigt att vara i god fysik när man står på scen”, säger Hanna Hedlund.
HÄLSA

Hennes dagar rymmer både familjeliv, vänner, arbete och träning. Sångerskan och programledaren Hanna Hedlund har hittat sitt sätt att få ut det mesta av dygnets alla timmar.

– För mig är promenader så mycket mer än bara motion. Det bästa är att jag kan träna med mina kompisar.

Hanna Hedlund sitter på stenmuren utanför sitt hem i Vasastan. Hon har på sig en vit täckjacka, vindtäta byxor, fotriktiga promenadskor och stickad mössa. Hon tittar upp och jag ser att hon är i full färd med att lacka naglarna.

– Det är bäst att passa på när man får lite tid över, säger Hanna och ler stort.

Promenerar ofta

Vi beger oss till Hagaparken i Stockholm, Hannas oas. Vi går förbi kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings blivande hem, Haga slott, och fortsätter fram på den leriga gångvägen. Hannas rödlätta lockiga hår, som sticker fram under mössan, passar bra in i höstens färgkarta. Här promenerar hon flera dagar i veckan, oavsett väder. Som i dag när det är gråkallt och regnet hänger i luften.

– Det gör inget att det småduggar. Det är så skönt att få vara i naturen. Det känns inte som man är i stan här, säger Hanna.

I minst en timme, gärna mer, powerwalkar Hanna och ser det som mer än bara motion. Med ett fullspäckat arbetsschema med inspelningar av tv-programmet ”Singing bee”, showen ”Är man en milf nu, eller?”, uppladdning inför julkonserter och rep inför en musikal i vår behöver hon sina promenader för att kunna koppla av och fundera.

– Det ger så mycket för mig att vara ute och gå här, jag kan tänka klart och jag kommer på så många lösningar, säger Hanna och gör en svepande rörelse med armen.

Tråkigt på gymmet

– Och jag blir lättare sjuk om jag inte tränar. Det är viktigt att vara i god fysik när man ska stå på scen, speciellt för rösten.

Att hinna vara mamma och sambo, jobba, träna och umgås med vännerna är inget enkelt pussel. Därför har Hanna ofta sällskap av väninnorna till parken och barnvagnen brukar också få följa. Att hänga på gymmet är bland det tråkigaste hon vet, men hon försöker komma i väg med hjälp av träningskompisen, och programledaren, Sofia Wistam.

– Utan Sofia hade det inte blivit av alls, men det funkar bra när man kan peppa varandra.

Perfekt med cykel

De lärde känna varandra när de var gravida och mammalediga samtidigt. Hanna har dottern Ida och sonen Love tillsammans med artisten Martin Stenmarck. Han har haft cykling som hobby sedan tonåren och det har smittat av sig på resten av familjen.

– En cykeltur är en perfekt grej att göra tillsammans med barnen. Det är träning plus en massa frisk luft i ett, säger Hanna.

I vår ska Martin genomföra ett cykellopp runt Mount Everest i Nepal. En utmaning som pågår i tio dagar och körs på 5500 meters höjd.

– Det är helt galet men jag kan förstå varför han gör det.

Och även om hon är sugen på att testa mountainbike håller hon sig än så länge till sin treväxlade cykel.

– Vi är helt olika, han föredrar att springa, jag vill gå. Han vill cykla, så jag tänker, äh jag ger det en chans.

Som utomstående kan man lätt tro att det är svårt att få till en vardag tillsammans när båda två arbetar inom en bransch som innebär jobb på kvällar och helger. Men för Hanna och Martin är det inget konstigt att söndagar är deras lördagar och att måndagar fungerar som söndagar.

”Jag vill ha fredagsmys”

– Vi är nästan aldrig hemma båda två en helg. Men jag har börjat tacka nej till jobb på fredagar. Jag vill ha fredagsmys med barnen och gå till affären och trängas med alla andra, säger Hanna och skrattar.

Vi går in på en restaurang i utkanten av Hagaparken för att äta lunch. Hanna beställer in en Caesarsallad med dressingen på sidan om. Hon berättar att hon hellre äter kyckling och fisk än kött och ser på matlagning som en form av meditation. Men relationen till mat har inte alltid varit enkel. I tonåren var hon drabbad av ätstörningar och allt handlade om vad hon stoppade i sig. I dag har Hanna ett sunt sätt att se på mat och känner sig i balans.

– Ingen vill ju vara tjock. Man vill känna att man har kontroll över sin kropp men jag har kommit till en punkt när jag inte fokuserar på det.

Hon tycker det är bättre att prata om det positiva med att röra på sig. Och att det inte alltid behöver handla om att vara tjock eller smal. Speciellt framför barnen. I stället för att inte äta godis för rädslan att bli tjock tänker hon på att undvika socker eftersom det orsakar hål i tänderna.

Hur är du som mamma?

– Oj, vad svårt. Jag vill vara närvarande och se till att de får ett förtroende för mig. Att de kan lita på mig. Jag är väldigt envis som person, men slarvig när det gäller andra saker. Det är viktigare att de är snälla mot sina kompisar, än att de hänger upp sina kläder.

Det är insidan som betyder mest. När Hanna var gravid unnade hon sig att äta sådant hon inte gjort tidigare. Efter graviditeten hade hon lagt på sig ett par kilon men tyckte mer om sig själv.

– Visst skulle jag vilja gå ner några kilon, men det får ta sin tid. Jag försöker skilja på vardag och fest, som man gjorde när man var liten. Glädjen blir större när det är fest om det inte är det varje dag, man mår ju inte bra fysiskt av fet mat. Men på helgerna tänker jag inte alls, då kan det vara gott med godis och chips.

Hur viktigt är ditt utseende för dig?

– Det är klart att jag bryr mig. Det låter klyschigt, men det speglar sig alltid hur man mår på insidan. Jag är inte rädd för att få rynkor, jag tycker det är fint. Men om jag har sovit dåligt och har ringar under ögonen, då känner jag mig piggare med lite smink. Eller om jag får sova, säger Hanna och skrattar.

– Det är ett samspel med hur det känns. Det sitter inte i kilona om man tycker om sig själv. Man tror ju lätt det, även jag, att jag skulle må bättre om jag gick ned tre kilo, men man måste börja inifrån.

Kan du tänka dig skönhetsoperationer?

– Jag kan inte tänka mig botox just nu, absolut inte. Jag tycker att det är charmigare med rynkor, men jag har lärt mig att man aldrig ska säga aldrig. Men jag tror inte att något blir bättre om man börjar utifrån.

Älskar konserter

För att må riktigt bra konsumerar Hanna kultur i alla former. Hon och Martin älskar att åka i väg och titta på konserter och teaterföreställningar tillsammans. Livskvalitet är en känsla av harmoni, att känna att hon räcker till och kan leva i nuet. Hanna är väldigt nyfiken på den andliga världen, ett intresse som växte fram när hon testade yoga. På ett två veckors yogaläger helt isolerad från omvärlden kom hon till en viktig insikt.

– Det var intressant, jag kände mig så lycklig och tillfreds. Jag hade inte mina vänner, inte min älskade och inget jobb att tänka på. Jag var helt själv och kunde ändå må så bra. Då inser man att det inte är allt det yttre som gör en lycklig i grund och botten. n

FAKTA

Hanna Hedlund

Namn: Hanna Hedlund. Ålder: 34 år. Bor: Vasastan, Stockholm. Familj: Sambon Martin Stenmarck, 37, tillsammans har de dottern Ida, 5 år och sonen Love, 3 år. Aktuell med: Föreställningen ”Är man en milf nu, eller?” på Stadsteatern i Stockholm. Som programledare i ”Singing bee”. Ska spela i musikalen ”The last five years” på Göteborgsoperan i mars 2010. Övrigt: Deltagit i Melodifestivalen två gånger, 2000 med ”Anropar försvunnen” och 2002 med ”Big time party” tillsammans med systern Lina. Varit med i flera teateruppsättningar och musikaler som ”Back to Bacharach” (2001), ”Annie” (1999–2000), ”Arnbergs Korsettfabrik” (2002).

Så bakar du Hannas favoritbröd!

Solrosbröd

Du behöver:

1 dl rågkross

1 dl + 4 dl vatten

8–9 dl vetemjöl

1 dl solrosfrön

0,5 pkt torrjäst

0,5 msk salt

1 msk socker eller honung

Gör så här:

1. Koka ihop rågkross och 1 dl vatten till en gröt. Tillsätt 4 dl vatten och låt det bli ljummet.

2. Blanda torrvarorna och rågkrossblandningen till en deg.

3. Degen ska vara ganska lös men ändå så fast att det går att forma till ett bröd.

4. Jäs degen i bunken i cirka 60 minuter.

5. Häll ut degen på en plåt och forma till ett bröd.

6. Jäs i 20 minuter till.

7. Sätt ugnen på 250 grader.

8. Grädda brödet i 10 minuter.

9. Sänk värmen till 125 grader och grädda ytterligare cirka 20 minuter.