D-vitaminskola

HÄLSA

På sommaren är solen vår viktigaste D-vitaminkälla. Men under den mörka vintern får vi ingenting gratis. Då gäller det att äta rätt för att inte bli trött – eller allvarligt sjuk.

Foto: colourbox

Under sommarhalvåret är solljuset vår viktigaste källa för D-vitamin. Men det vi hinner samla på oss räcker inte för att ta oss genom vinterns mörker. På bara en till två månader halveras mängden D-vitamin i kroppen. Då gäller det att fylla på för att man inte ska bli trött eller, i värsta fall, allvarligt sjuk.

Flera studier kopplar samman brist på D-vitamin med allvarliga sjukdomar. Förutom engelska sjukan hos barn och benskörhet hos äldre kan flera hjärt- och kärlsjukdomar orsakas av D-vitaminbrist, visar amerikansk forskning.

Enligt en svensk studie genomförd vid Karolinska universitetsjukhuset och Universitetssjukhuset i Lund kan D-vitamin minska risken för blodproppar hos kvinnor. Och sedan länge har ungdomsdiabetes kopplats samman med D-vitaminbrist.

Kantareller bästa källan

Mellan oktober och mars är det särskilt viktigt att äta rätt kost och ha rätt vanor, för att ersätta solljuset. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk två till tre gånger i veckan och att man försöker hinna vara utomhus så mycket som möjligt under dygnets ljusa timmar. Även många mejeriprodukter, som mjölk och margarin, är särskilt viktiga att få i sig under de mörkare månaderna.

För vegetarianer rekommenderas ett ökat intag av kantareller, den enda naturliga stora D-vitaminkällan.

Extra viktigt för äldre

Särskilt viktigt är det för överviktiga, äldre och mörkhyade att fylla på med D-vitamin under vintermånaderna. Äldre och mörkhyade personer producerar mindre D-vitamin från solljus. Mörkhyade beräknas behöva fem gånger så lång tid i solen för att producera lika mycket D-vitamin som en ljushyad person på sommaren. Övervikt kan göra att mer vitamin binds i fettet i stället för att gå ut i blodet.

FAKTA

Så mycket D-vitamin behöver du per dag:

D-vitaminmängd per 100 gram livsmedel:

Ål: 30 mikrogram

Aborre: 21 mikrogram

Lax, sill, makrill: 12-13 mikrogram

Berikat margarin: 7,5-10 mikrogram

Kantareller: 2,5 mikrogram

Berikad lättmjölk: 0,38 mikrogram

Källa: Livsmedelsverket

ARTIKELN HANDLAR OM