Dåligt väder kan göra dig hjärtsjuk

HÄLSA

Att bristen på sol ger D-vitaminbrist vet vi redan. Men nu hävdar den engelska läkaren David Grimes att D-vitaminbristen även kan orsaka hjärtsjukdomar, skriver Daily Mail.

– Det är inte ohälsosamma dieter eller högt kolesterol som ökar risken för hjärtsjukdomar utan vart du bor, säger han till Daily Mail.

I tjugo års tid har han arbetat på sin forskningstes som nu resulterat i en bok. Där menar Dr Grimes att desto högre nivå av D-vitamin i blodet, desto mindre risk för hjärtsjukdomar.

Asiater blev sjuka

Hans allra första ledtråd var att många asiatiska patienter blev sjuka i D-vitaminbrist efter att ha flyttat till det mycket solfattigare England. 1988 kom en studie som visade att de som bodde i de norra delarna av England löpte en högre risk för hjärtsjukdomar än de i de södra delarna, oavsett vilken diet invånarna höll.

Grimes byggde vidare på studien genom att undersöka solnivåerna på de olika platserna och fann ett klart samband mellan hur mycket sol invånarna fick och antalet hjärtsjuka på platsen.

Tidigare forskning har visat att D-vitamin även kan ha en viss effekt för att förebygga vissa cancerformer och diabetes. D-vitamin sägs också öka immunförsvaret.