Handikapp minskar skadeståndsrätt?

HÄLSA

Två handikappade pojkar förlorade sin pappa i en arbetsplatsolycka. Men de som hålls ansvariga anser inte att barnen bör få skadestånd eftersom de saknar förmåga att känna sorg och saknad på samma sätt som en frisk person.

Änkan och de två efterlämnade barnen till en 43-årig kyrkogårdsarbetare, som dödades i en rasolycka under grävarbete på en kyrkogård i Skåne 2007, begärde 50 000 kronor var i skadestånd av församlingens kyrkoherde och kyrkorådets ordförande som stått åtalade för dödsolyckan.

Men försvaret avvisar barnens krav – på grund av deras handikapp.

"Medicinskt påvisbara skador"

Åtalet gäller arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. De två förnekar brott men är vid en fällande dom beredda att betala skadestånd till änkan men inte till barnen.

– Alla som ställer ekonomiska krav i domstol får räkna med att styrka sina krav på ett rimligt sätt. Vi måste ha rätt att undra om det finns medicinskt påvisbara skador, säger kyrkoherdens advokat Leif Persson till Skånska Dagbladet.

Målsägandebiträdet Kersti Ingmar är mycket kritisk.

– Jag kan inte förstå att man kan ifrågasätta om pojkarna påverkas på samma sätt som mamman. Med den logiken skulle senildementa som utsätts för brott aldrig kunna få något skadestånd, säger hon.

TT