Käkgympa biter på värk

Stressade tonåringar har ständigt ont

1 av 2
Tandläkare Ing-Marie Nilsson ser stressen som huvudorsak till alla spända käkar.
HÄLSA

Käkar som knäpper, knakar och värker är ett okänt men vanligt fenomen. Ofta startar det redan i tonåren.

– Många får så ont att de äter smärtstillande och stannar hemma från skolan, säger tandläkare Ing-Marie Nilsson.

Trots återkommande ihållande värk ända upp mot tinningarna söker få hjälp.

– Oftast handlar det om spända käkmuskler. Unga har det ganska tufft nuförtiden. De ska vara snygga, duktiga och göra en massa val som de ser som livsavgörande, säger Ing-Marie Nilsson, som ser stressen som huvudorsak till alla spända käkar.

För att se hur utbrett problemet är lät hon och hennes kollegor fråga alla ungdomar som kom för sin vanliga tandkontroll, om de haft ont i käkarna. Av de 29 000 i åldrarna 12–19 år som passerade Folktandvårdens 37 mottagning ar runt Linköping uppgav drygt 1 200 att de brukar få värk en gång i veckan eller mer.

Resultatet presenterades nyligen på Tandläkarstämman i Stockholm i förhoppning om att fler tandläkare ska börja titta efter det här hos ungdomarna och erbjuda dem hjälp.

Besvärligt och skapar oro

– I åtta av tio fall beror det på muskulära besvär, att de spänner sig. Men mer mekaniska besvär som gör

att käken knäpper, knakar och hakar upp sig är också vanligare än man tror, påpekar Ing-Marie Nilsson som är specialist i bettfysiologi.

Även om det inte är farligt kan det vara nog så besvärligt och skapa oro, menar hon.

– Frågar man vill två tredjedelar ha hjälp. De mekaniska besvären beror på en diskförskjutning av käkleden. Det kan vi inte göra så mycket åt, men vi kan informera och lära dem hantera problemet.

När det gäller spänningsvärken som ligger bakom de allra flesta fallen finns desto mer att göra. Utöver vanliga avspänningsövningar och bettskena för dem som spänner sig i sömnen har ett särskilt träningsprogram tagits fram. Det går ut på att träna och tänja de utsatta musklerna i käken.