”Jag får värk direkt utan bettskenan”

Linda, 23, började gnissla tänder redan i sexan

1 av 3
Linda Ahlgren från Uppsala led i tidig ålder av tandgnissel. I dag är hon kvitt besvären – tack vare en bettskena. Och sin uppmärksamma mamma.
HÄLSA

Linda Ahlgren, 23, sover aldrig ensam.

För att slippa ha ont i nacken och käkarna somnar hon alltid med bettskena.

– Om jag inte har den gnisslar jag tänder jättemycket när jag sover, säger hon.

Att gnissla eller att pressa samman tänderna så hårt att man får ont i huvudet, blir öm i käkarna eller får ont i nacke och axlar är ett allt större problem, särskilt bland kvinnor. En som vet hur det känns är egenföretagaren Linda Ahlgren från Uppsala. För henne började problemen tidigt, redan i tolvårsåldern.

– Det började i sexan, säger hon. Jag var spänd och fick ont i nacken och axlarna.

Mamman upptäckte

Först visste ingen vad hennes problem berodde på. Slutligen var det hennes egen mamma, som själv är tandsköterska, som löste gåtan.

– Hon förstod att jag hade ont i käkarna och nacken för att jag gnisslade tänder.

Eftersom Linda fick en förklaring till sina problem ganska snabbt har inte hennes tänder tagit skada, vilket annars är en risk vid upprepad tandgnissling.

– Jag hade tur att mamma kopplade så snabbt, säger hon.

Haft den i fem år

För den som gnisslar eller pressar tänderna finns hjälp att få. Vanligast är att patienten får prova ut en bettskena, en liten plastbit som avlastar tänderna under sömnen.

Linda Ahlgren har haft sin bettskena i fem år nu – och klarar sig nästan inte utan.

– Om jag glömmer bettskenan en natt händer inte så mycket, men glömmer jag den flera nätter så märker jag direkt hur jag börjar spänna mig och få ont i käkarna, säger hon.

Även hennes sambo märker om hon råkat somna utan bettskena.

– Min sambo säger att jag gnisslar jättemycket när jag inte har skenan.

Linda är en så inbiten gnisslare att hon märker av problemen även när hon bara tar en liten tupplur på dagen, utan bettskena.

– Jag känner direkt hur jag blir spänd och får värk som går upp mot tinningarna, säger hon.

Ett naturligt inslag

I dag är bettskenan ett naturligt inslag i Lindas liv. Men i början var hon skeptisk eftersom hon de första dagarna faktiskt fick ökade problem med bland annat huvudvärk.

– Jag vet inte vad det berodde på, men det gick bort sedan tandläkaren slipade om min skena, kanske var det att den inte riktigt passade, säger hon.

Sedan dess har Linda aldrig ångrat att hon började med bettskenan.

– Har man problem med käkar och nacke så rekommenderar jag absolut att man går och kollar om man behöver bettskena. För mig hjälper den i alla fall.

FAKTA

Experten svarar: De flesta blir hjälpta av en bettskena

Allt fler kvinnor gnisslar eller pressar tänderna när de sover. Stress och höga krav är en stor del av förklaringen. Ont i huvudet, värk i käkar och nacke samt slitna tänder. Det kan bli de onda följderna av att pressa eller gnissla tänderna nattetid. Men det finns hjälp att få.

– De flesta blir hjälpta av en individuellt utformad bettskena som man har på sig när man sover. För den som pressar fungerar det som avlastning och för den som gnisslar främst som ett skydd för tänderna, säger Britt Hedenborg Magnusson, övertandläkare och specialist i bettfysiologi vid Folktandvården Eastmaninstitutet i Stockholm.

Ibland erbjuds patienterna även kognitiv terapi och rörelseträning för att lära sig att slappna av. Stress är en stor förklaring till problemen. Men det finns också andra orsaker, främst till gnissling.

– Det finns vissa sjukdomar där det är vanligt med gnissling och det finns också en genetisk faktor, man kan se hela släkter som är fulla av gnisslare, säger Hedenborg Magnusson.

Studier pågår också för att ta reda på om det kan finnas en hormonell förklaring. Detta eftersom det är lika vanligt att pressa och gnissla tänder bland pojkar och flickor före puberteten, medan det därefter blir mycket vanligare bland flickor.

ARTIKELN HANDLAR OM