Klamydiatest på nätet

HÄLSA

Nu kan du som bor i Stockholm testa dig för klamydia på ett nytt smidigt sätt - genom att beställa hem ett prov via internet.

I nuläget kan bara södermalmsbor göra testet, men i mars öppnas möjligheten för alla i Stockholms läns landsting.

För boende på södermalm har hemmatestet varit tillgängligt sedan slutet av januari.

– Jag vet ingen exakt siffra, men det har trillat in tester från personer som har använt det, säger Kim Nordlander, enhetschef för Vårdguiden.

Testet kostar inget och beställs på vårdguidens hemsida. Efter några dagar kommer ett prov hem via posten i ett omärkt brev. Du tar provet själv hemma och skickar sedan in det för analys. Inom en vecka kan du se resultatet genom att logga in på sidan. Om du är smittad med könssjukdomen får du information om var du ska vända dig för att få behandling.

Stort tryck väntas

– Det är jätteviktigt för oss att det här görs med största möjliga kvalitet. Vi tror att det kommer att bli ett enormt tryck på den här tjänsten så vi har varit noga med att kontrollera så att det fungerar i alla delar, säger Kim Nordlander.

– Vi tror att fler kommer att testa sig. Under de senaste ett, två åren har smittspridningen minskat något men det är ändå väldigt hög smittspridning fortfarande. Man räknar med att det var 38 000 personer under 2009 som smittades av klamydia. Och 20 till 25 procent av dem är här i Stockholm.

Fler på väg

I Skånes, Östra Götalands och Jönköpings landsting finns tjänsten redan och enligt Kim Nordlander jobbar fler län med att utarbeta internet-testerna.

– Det man kan se nu i Skåne är att det är väldigt många yngre killar som har testat sig och det har varit en svår grupp att nå, det har vi ju märkt i samtal med ungdomsmottagningar. Och en tredjedel av de som har testat sig i Skåne säger att de inte skulle ha gjort det om inte tjänsten fanns. Det är en ganska så god indikation på att vi kommer att nå vårt syfte, att fler kommer att testa sig.

ARTIKELN HANDLAR OM