Glutenallergiker får ingen ersättning

HÄLSA

Glutenintoleranta personer måste betala mer för sin mat än de som kan äta vanlig kost. Och det ekonomiska bidraget, som tidigare erbjudits, har minskat dramatiskt de senaste åren. Endast sju landsting i Sverige har någon form av stöd.

Foto: colourbox

En person som är glutenintolerant tål inte råg, korn, vete och havre och har ofta en merkostnad på cirka 4000 kronor per år för sina matvaror. Bara sju av Sveriges 21 landsting erbjuder i dag ett ekonomiskt stöd till glutenintoleranta. Det är en halvering jämfört med tre år sedan, enligt en rapport som Svenska Celiakiförbundet tagit fram.

– I två av tre landsting får personer med glutenintolerans inget ekonomiskt stöd alls för inköp av sin medicin. För den glutenintoleranta är den glutenfria kosten den enda medicinen. Det stöd du får som glutenintolerant beror på vilken del i landet du bor. Det här är omodernt och orättvist, vi vill se en statlig ersättning som är lika över hela landet, säger Anette Jansson, generalsekreterare vid Svenska Celiakiförbundet, i ett pressmeddelande.

Stora skillnader

Västmanland, Kronoberg, Skåne, Halland, Dalarna, Örebro och Västra Götalands län ger fortfarande stöd till glutenintoleranta. I Västmanland är bidraget störst. Där får en patient med glutenintolerans 3500 kronor. Uppsala läns landsting är ett av de som inte erbjuder någon ersättning.

– Det finns ju många saker man skulle kunna subventionera, man skulle kunna subventionera glasögon också, det gör vi inte heller, säger Anna-Karin Klomp, ordförande länshandikapprådet Uppsala län, i ett inslag i Svt:s Rapport.

– Någonstans drar man gränsen och vi har dragit den vid mat, säger Anna-Karin Klomp.