Skärpta straff för växande dopning

HÄLSA

Minst 10 000 människor i Sverige har dopat sig det senaste året, enligt en rapport från Folkhälsoinstitutet, FHI, som tror att bruket kommer att öka.

Foto: colourbox

De flesta missbrukarna är män mellan 18 och 34 år som tränar på gym. Användningen bland kvinnor tycks vara väldigt låg.

Utredaren Kajsa Mickelsson tror dessutom att mörkertalet är stort.

Fokhälsominister Maria Larsson (KD) uppger för Dagens Nyheter att straffen för dopning ska höjas.

– Narkotikautredningen föreslog att straffnivåerna hamnar i paritet med narkotikalagen. Vi jobbar just nu med propositionen och utredaren föreslog rejäla höjningar i straffskalan, säger hon.

"Renlevnadsmänniskor"

Rapporten visar att det finns flera anledningar till användningen, men de vanligaste är att prestera bättre i en idrott, få en mer muskulös och kraftfull kropp, bli starkare och bli mer aggressiv.

– En del användare uppfattar sig som renlevnadsmänniskor och använder bara dopningsmedel, men ett blandmissbruk med narkotika, alkohol och/eller andra läkemedel är inte ovanligt och ökar risken för skador, säger Kajsa Mickelsson, utredare i ett pressmeddelande.

Fortfarande är kunskapen om hälsoeffekterna av dopningsmedel är begränsad, men betydligt mer är känt än för 20 år sedan då dopning först uppmärksammades utanför idrotten. Såväl fysiska, psykiska som sociala problem har beskrivits, bland annat allvarliga depressiva symtom och aggressivitet.

– Att belysa hälsoeffekter av dopning är en viktig fråga och underlag av den här typen är en prioriterad uppgift för Statens folkhälsoinstitut, säger generaldirektören Sarah Wamala, i ett pressmeddelande.

Enkelt att få tag på

Enligt FHI är dopningsmedel relativt enkelt att få tag på. Bland de vanligaste sätten är via Internet, där sker både marknadsföring, handeln och chattforum där man kan samla och utbyta kunskap.

Enligt Dagens nyheter kan medlemmar i Riksidrottsförbundet, som Friskis & Svettis, göra dopningstester, men de privata gymkedjorna har inga kontroller av sina utövare.

–?Vi jobbar hårt med detta och har en tydlig antidopningspolicy för anställda där vi gör slumpvis tester, men vi får inte testa medlemmar. Det vore bra om det fanns aktörer som kunde testa våra kunder, säger Kent Orrgren, vd på Sats i Sverige till DN.