Hon fick världens första ”robotfingrar”

Nu kan Maria Antonia Iglesias, 42, skriva igen

Foto: David Cheskin
HÄLSA

Den före detta konsertpianisten Maria Antonia Iglesias, 42, förlorade sina fingrar i en sjukdom.

Nu har hon fått det som forskare säger är världens första robotfingrar.

– Det känns som en dröm, säger hon själv.

Maria Antonia Iglesias plockar upp en chokladpralin med tummen och pekfingret – något som fram tills nyligen var helt omöjligt.

2003 förlorade den spanska 42-åringen alla sina fingrar på grund av en sjukdom.

Nu, som en av de första i världen, har hon fått nya bioniska fingrar – ProDigits.

"Hur lätt som helst"

– Jag är glad att jag får vara en del av det här projektet och fördelarna som min nya hand ger mig är som en dröm, säger den före detta konsertpianisten.

Maria Antonia Iglesias kan nu skriva igen, hålla i glas och bestick.

– Även den enklaste sak som att lyfta ett glas vatten och dricka var omöjligt förut. Nu går det hur lätt som helst, säger Iglesias.

Kan hjälpa 1, 2 miljoner

De bioniska fingrarna styrs via sensorer som snappar upp signaler från de andra musklerna i handen, och de är täckta av ett högteknologiskt hudliknande material. En speciell anordning gör så att handen känner när den slutit sig kring ett föremål så att det inte krossas.

Skaparna bakom robotfingrarna är brittiska Touch Bionics som tidigare skapat robothanden i-LIMB. De säger att det här är en viktig uppfinning som kan betyda mycket för alla de 1, 2 miljoner människor i världen som saknar ett eller flera fingrar på grund av sjukdom, olycka eller medfödda fel.

– Det har inte funnits en sådan här lösning för folk med delvis amputerade händer förut. Det här hjälper en grupp som tidigare inte fått mycket stöd, säger Phil Newman på Touch Bionics.

"De tillhör handen"

Även Michael Bailey, som förlorade flera fingrar på båda händerna i en arbetsplatsolycka, är nöjd med sina nya robotfingrar.

– Bara några minuter efter att jag satt på mig fingarna fungerade de hur bra som helst. Det är som att de tillhör handen, säger han.